Održan pretres u predmetu ubistva Denisa Mrnjavca

Denis Mrnjavac (1991-2008)Na Vrhovnom sudu FBiH održan je pretres u predmetu ubistva Denisa Mrnjavca.

Vrhovni sud je poništio presudu Kantonalnog suda u slučaju Lelović i Talić, a kao razlog ukidanja presude i održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH, nakon uložene žalbe i tužioca i odbrane, navedena je povreda kaznenog postupka.

Odbrana optuženih zatražila je ponovno svjedočenje A.R., koji je bio sa ubijenim Denisom Mrnjavcem u trenutku ubistva. Kao razloge su naveli to što nisu imali uvid u zapisnik te audio i videozapis o njegovom svjedočenju na Kantonalnom sudu.

Tužilaštvo se, međutim, protivilo ponovnom svjedočenju, obrazlažući to činjenicom da je A.R. u svojstvu ugroženog svjedoka te da je od ubistva Denisa Mrnjavca duboko traumatiziran. Zahtjev je ipak prihvaćen te će A.R. ponovno svjedočiti uz prisustvo vještaka.

Sud je naložio i dopunsko vještačenje o uračunljivosti Lelovića i Talića. Odbrana je tražila izdvajanje iz spisa iskaza svjedoka Tužilaštva, dva inspektora i policajca Prve policijske uprave Sarajevo. Odluku o tome Sud će donijeti naknadno.

Vrhovni sud FBiH je poništio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu koji Ademira Lelovića za pomaganje u ubistvu Denisa Mrnjavca osudio na 14 godina, a Berina Talića zbog nasilničkog ponašanja i pomaganja u skrivanju oružja na 4 godine zatvora. Armina Milić, Lelovićeva majka, proglašena je krivom ali joj nije izrečena sankcija jer je sud utvrdio da je kao majka pomagala sinu.

Idući pretres na Vrhovnom sudu FBiH je zakazan za 8. juna 2010. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *