Održan protest u “Dobrovoljačkoj”

Političari, probudite se!!!Nekoliko stotina predstavnika boračkih organizacija i udruženja, patriota i ostalih građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine se danas okupilo u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnja ulica Dobrovoljačka, ispred zgrade Ministarstva odbrane BiH na mirnim protestima povodom raspisanih potjernica Interpola Srbije za 13 građana BiH u “slučaju Dobrovoljačka”.

Proteste je organizirala Koordinacija boračkih organizacija i udruženja iz BiH da bi ukazali na neutemeljenost ovih potjernica te uputili protest organima bh. pravosuđa zbog šutnje i izostanka reakcije.

Na mirnim protestima mogli su se vidjeti tansparenti s natpisima “Političari, probudite se”, “Prekinite sve odnose sa Srbijom”, a neki od učesnika su nosili majice s natpisima “Šta čekate – hapsite!“.

Predsjednik Patriotske lige BiH Avdo Hebib poručio je da se radi o politički montiranim potjernicima, navodeći da su dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine bila isprovocirana.

Pojasnio je da je konvoj JNA, naoružan snajperima i transporterima, izazvao tada “neželjene posljedice i sukob s građanima”. U Dobrovoljačkoj je, kako je kazao, s vojnog transportera teško ranjen Boris Midžić, zapaljene su dvije kuće, a 30. aprila snajperima iz tadašnje komande JNA ubijena dva aktivista SDP-a.

“Niko od nas tada nije imao potrebe za bilo kakvim sukobima, ali je nekome trebalo da se situacija isprovocira”, istaknuo je Hebib.

Poručio je da se s borcima “niko ne može igrati”, navodeći da niko ne želi braniti one koji su činili zločine, ali da se neće dozvoliti da se “protiv nevinih boraca upotrijebi pravna regulativa”.

U Koordinaciji boračkih organizacija također su naglasili da je država BiH isključivo nadležna za procesuiranje zločina počinjenih na njenoj teritoriji.

S protesta je upućena i kritika bh. političarima koji su “uspavano” pratili sva dešavanja u vezi sa “slučajem Dobrovoljačka” i raspisivanjem potjernica te su pozvani da, zajedno s pravosudnim organima, rade svoj posao.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.