Održana Šetnja za ozdravljenje

Second Race For The Cure Sarajevo 2009Druga “Šetnja za ozdravljenje / Race for the Cure” je održana danas na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

“Za događaj je bilo registrovano oko 3'000 žena, a prisustvovalo je oko 2'000 iz 17 bosanskohercegovačkih gradova. od tog broja 350 je oboljelih žena.”, riječi su Nele Hasić, direktorice projekta u Bosni i Hercegovini.

Cilj ovogodišnje šetnje je bio kupovina lijeka herceptin, koji se koristi u liječenju raka dojke, za jednu osobu sa liste čekanja u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH. Liječenje jedne osobe od ove bolesti košta oko 50'000 KM, a prema podacima iz jula ove godine u FBiH u ovom trenutku 90 žena čeka na lijek koji za oboljele znači šansu za život.

Novac prikupljen na današnjoj “Šetnji za ozdravljenje” u Sarajevu će biti usmjeren u specijalni fond federalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje iz kojeg se izdvaja novac za skupe lijekove.

Današnja “Šetnja” je krenula od mosta “Ars Aevi”, a organizatori su bili “JDC” i “Susan G. Komen for the Cure”, koji su inicijatori i finansijeri Programa osnaživanja zdravlja žena, projekta koji se u BiH provodi već pet godina.

“Race for the cure” se održava u 130 svjetskih gradova, gdje svake godine za unapređenje zdravlja žena šeta ili trči nekoliko miliona ljudi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.