Održani mirni protesti zaposlenih u srednjoj muzičkoj školi

VrisakPredstavnici Sindikalne organizacije i uposlenici Srednje muzičke škole Sarajevo danas su ispred zgrade škole mirnim protestima upozorili na iznimno loše uvjete za realiziranje nastave u toj obrazovnoj instituciji, koja prostor zgrade dijeli s učenicima i profesorima Muzičke akademije Sarajevo.

Oko 60 profesora i 167 đaka te srednje škole nastavu održava u prostoru manjem od 500 kvadratnih metara. Na raspolaganju imaju četiri učionice za grupnu i sedam malih kabineta za individualnu nastavu. Također, po jedan kabinet dijele čak i četiri profesora.

Predsjednica sindikalne organizacije Srednje muzičke škole Tatjana Romanić-Piralić istaknula je za Fenu da je današnji protest organiziran zbog ukazivanja na neriješeno pitanje smještaja škole. Ono je otvoreno još od 1946. godine, kada je škola dobila rješenje o privremenom korištenju prostora u kojem je smještena i danas.

“Problem nije samo u privremenom rješenju o smještaju, već malom prostoru koji nam je na raspolaganju. Pored toga, naši učenici su primorani da po 12 sati provode vrijeme u zgradi ili okolnim kafićima, jer im ne možemo organizirati normalan povezan raspored časova. Iznajmljujemo i salu za fizičko vaspitanje na Skenderiji, zbog čega učenici moraju stalno prelaziti tu relaciju te žuriti nazad na nastavu”, pojašnjava ona.

Sindikat i uposlenici škole pomoć očekuju od Vlade Kantona i resornog ministarstva, naglašavajući da bi jedno od rješenja moglo biti njihovo useljenje u obližnji bivši Dom izviđača, odnosno školu “Silvije Strahimir Kranjčević”.

Podršku u zahtjevima imaju i od Muzičke akademije Sarajevo čiji je dekan posjetio današnji mirni protest.

Uprava Srednje muzičke škole svake godine dopisom podsjeti resornog kantonalnog ministra obrazovanja na loše fizičko stanje te obrazovne institucije, kao i katastrofalne uvjete u kojima se nastava realizira.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.