Olimpijska baklja odlazi u istoriju

Sanda Dubravčić, ZOI Sarajevo '84Olimpijska baklja, koja predstavlja simbol mira i prijateljstva među narodima, od 2016. godine će biti nošena samo u zemlji u kojoj se održavaju same Igre, odlučeno je na sastanku Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta održanom u Denveru.

Međunarodni olimpijski komitet je zbog sve veće politizacije tradicije da se baklja, čiji je plamen paljen u grčkoj Olimpiji, nosi kroz brojne države po svim kontinentima do mjesta održavanja Igara odlučio prekinuti ovu praksu.

Odluku da se baklja nosi samo kroz zemlju koja organizuje najznačajniju svjetsku sportsku manifestaciuju Komitet je donio nakon protesta koji su se desili uoči prošlogodišnjih Olimpijskih igara održanih u Pekingu.

Uoči 29. Ljetnih olimpijskih igara baklja je na putu oko svijeta prelazila 137'000 kilometara kroz 19 zemalja na svim kontinentima i više puta nailazila na demonstrante, koji su pokušavali da je ugase izražavajući nezadovoljstvo prema zvaničnoj kineskoj politici.

Demonstranti su tradiciju nošenja olimpijskog plamena zloupotrijebili i iskoristili kako bi ukazali na imperijalističku politiku kineskog vodstva, kršenje ljudskih prava u toj zemlji i nasilno gušenje tibetanskih protesta.

MOK je saopštio da su domaćini Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru 2010. godine i Ljetnih u Londonu 2012. godine već doborovoljno odustali od nošenja baklje po svijetu te da se na tu temu vode pregovori sa zvaničnicima ruskog grada Sočija, organizatora zimske Olimpijade 2014. godine.

“Zaključili smo da je opasnost od putovanja baklje svijetom izuzetno velika. Unutar granice jedne zemlje postoje mnogo bolje mogućnosti za kontrolisanje situacije”, kažu zvaničnici MOK-a.

U istoriji moderne Olimpijade, olimpijska vatra je prvi put upaljena na manifestaciji u Amsterdamu 1928. godine, a put od grčke Olimpije do grada domaćina je prošla najavljujući Igre u Berlinu 1936. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *