Olovo ipak neće u Sarajevo

Olovo želi u SarajevoDom naroda Parlamenta FBiH odbio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim jedinicama, kojim je bilo predviđeno administrativno izdvajanje općine Olovo iz Zeničko-dobojskog kantona i njeno pripajanje Kantonu Sarajevo.

Izmjene i dopune spomenutog zakona su, na zahtjev stanovnika općine Olovo, predložili zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nusret Sirćo i Mirsad Zaimović, uz objašnjenje da općina Olovo, prema svim kriterijima, pripada sarajevskoj regiji, dok je najnovijom administrativnom podjelom BiH, nepravdeno, u sastavu ZDK-a.

Upozoreno je i da će općina Olovo postati potpuno prazna teritorija, jer njena pozicija u ZDK-u dovodi stanovništvo do ekonomske nesigurnosti, pada nataliteta, te nemogućnosti da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštiti, jer za to, kao i ostale administrativne usluge, moraju putovati u Zenicu, iako im je Sarajevo bliže.

Nakon izjašnjavanja delegata, zastupnik Sirćo je kazao novinarima da će ovakav postupak delegata produžiti agoniju Olovljana, te uzrokovati njihovo daljnje iseljavanje prema većim gradskim centrima.

Olovljani su, do sada, u nekoliko navrata blokirali promet na magistralnom putu M-18 u Olovu, kako bi podsjetili parlamentarce da je izvor velikog broja ekonomskih i socijalnih problema nelogična administrativna pripadnost Olova ZDK-u.

Predložene izmjene i dopune Zastupnički dom je ranije usvojio, te je za njihovo stupanje na snagu bilo potrebno i odobrenje Doma naroda.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *