Opet ta kultura

Institucije kulture koje finansira Vlada Kantona Sarajevo mogle bi ostati bez struje i grijanja, a zaposleni bez plaća jer kantonalne vlasti još nisu dogovorile ni termin sjednice posvećene ovim problemima.

Narodno pozorišteKako je potvrđeno u Skupštini KS, tematska sjednica koja je bila najavljena za ovu sedmicu odgođena je do polovine februara.

“Tek smo dobili materijale, a 14 dana je rok da materijali budu dostavljeni poslanicima u Skupštini”, kazao je Abid Kolašinac, sekretar Skupštine KS.

Edina Papo, direktorica sarajevskog Baleta i zastupnica u Skupštini KS, inicijator je održavanja tematske sjednice jer 12 institucija kulture nemaju novca ni za osnovne troškove.

“Sramotno je to da su pozorišta, galerije i muzeji na rubu egzistencije! Nemaju novac ni za osnovne troškove, režije i plaće, a kamoli za produkciju. Žalosno je to da ponovo odgađaju tematsku sjednicu o kulturnim institucijama jer ne bi na dnevnom redu bilo samo finansiranje, nego kompletno stanje i odnos vlasti prema kulturi uopšte”, kazala je Papo.

Ona sumnja da će sjednica biti organizirana i polovinom februara, kako najavljuju iz Skupštine KS.

Gradimir Gojer, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, ističe da je Skupština KS već odavno trebalo da održi tematsku sjednicu jer nije samo prošla godina bila krizna nego i prethodne.

Kinoteka BiH“Već godinama jedva opstajemo, a prošla godina je bila takva da smo se borili samo da preživimo da ne zatvorimo vrata jer nam je budžet bio umanjen za pola miliona KM”, naglasio je Gojer.

Ističe da je uputio pisma zastupnicima i rukovodstvu Skupštine KS, a drugo rukovodstvu u kojim ih je obavijestio da su Opera i Balet pred gašenjem.

Delveta Filipović, direktor Arhiva Kinoteke BiH, kaže da su oni dobijali značajna sredstva od Vlade KS zbog toga što je njihov status već godinama neriješen, ali im je budžet umanjen za 50 posto.

“Već mjesecima ne isplaćujemo plaće, a nemamo novca ni za projekte”, kazala je Filipovićeva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *