Opštine otežavaju pokretanje posla

ulica Ferhadija, SarajevoPraksa pojedinih općina da zaostale dugove bivših zakupaca poslovnih prostora stave na teret novim zakupcima nema zakonsko uporište, nemoralna je i sprečava razvoj male privrede u Kantonu Sarajevo, smatraju poslodavci.

U općinama Centar i Novo Sarajevo uslov za iznajmljivanje poslovnih prostora je izmirenje duga koji je ostavio bivši zakupac.

“Odluka općina da dug utjeruju na način da direktno oštete pojedinca ili firmu koji žele da iznajme prostor i započnu neki posao, mimo je svakog propisa, ali i moralnih načela”, ističe Alija Remzo Bakšić, predsjednik Udruženja poslodavaca BiH.

Dodaje da privrednici koji žele pokrenuti mali biznis rizikuju prihvatanjem duga i novac koji bi mogli iskoristiti za pokretanje posla.

“Općine su samo hipotetički vlasnici tih prostora, jer općine se finansiraju od novca poreznih obveznika”, napomenuo je Bakšić.

I Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca Katnona Sarajevo, ističe da ovakav način poslovanja općina ni u kojem slučaju ne može biti ispravan.

“To u neravnopravan položaj dovodi one koji žele zakupiti prostor. Zamislite da je dug bivšeg zakupca 100.000 KM. To znači da bi onaj koji želi taj prostor morao imati taj novac i odmah ga dati općini, a od čega bi onda pokrenuo posao”, kaže Čengić.

Dodaje da je za šest mjeseci, koliko je na funkciji predsjednika ovog udruženja, dobio dosta pritužbi zakupaca zbog ovakvih uslova iznajmljivanja koji negativno utiču na potencijalne male privrednike.

Smatra da dugovanja prema općinama za iznajmljene prostore nisu problem zakupaca, već općina koje dozvole da neko koristi prostor pet godina i da ne plaća najam.

“Postoje ugovori i u njima piše da, ako dva mjeseca ne platite kiriju, vlasnik prostora može da vas izbaci iz prostora i tuži. Prema tome, ne mogu ni općine pustiti da im neko duguje godinama i onda se sjetiti da treba taj da plati”, kaže Čengić.

Međutim, u općinama Centar i Novo Sarajevo smatraju da je ovakav način poslovanja opravdan. Općinsko vijeće općine Centar odluku o tome donijelo je u oktobru prošle godine.

“Zainteresiranim strankama koje žele zakupiti neki atraktivan prostor u našoj općini, a za koji postoji dug prethodnog zakupca, ponudimo zakup uz zahtjev da plati dug. Na njemu je hoće li to prihvatiti ili neće, niko ga na to ne tjera”, kaže Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za privredu i finansije u općini Centar.

On je potvrdio da to znači da se prethodni dužnik oslobađa duga i da se protiv njega obustavlja sudski proces.

“Kad općina namiri svoj dug, nju dalje ne interesuje kako će se i hoće li se prethodni zakupac i novi dogovarati”, dodao je on.

Na pitanje zbog čega stari dug ne naplaćuju sudskim putem, Kurtović kaže da sudski sporovi predugo traju, a da prostori za to vrijeme stoje prazni.

“Poučeni lošim iskustvom, sada drugačije radimo prilikom iznajmljivanja prostora. Tražimo garanciju od banke, zakupac mora potpisati mjenicu i ako tri mjeseca ne plati kiriju, banka to čini za njega”, kaže Kurtović.

U općini Novo Sarajevo kažu da ovaj način iznajmljivanja poslovnih prostora primjenjuju već nekoliko godina.

“Niko zakupca ne tjera da iznajmljuje taj prostor. To je njegova dobra volja. Jednostanvo, ako hoće taj prostor, mi mu kažemo ko je bio prethodni zakupac, koliko duguje i da, ako hoće, da zakupi taj prostor mora da plati njegov dug”, kaže Nijaz Hromo, pomoćnik načelnika za komunalnu djelatnost u općini Novo Sarajevo.

Ovakav slučaj namirenja dugova za općinske poslovne prostore ne primjenjuju u Starom gradu. Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari grad, smatra da takav odnos prema novim zakaupcima “nije najmoralniji čin”.

“Mi tako ne radimo. Tužimo one koji duguju i zapečatimo te prostore. Ako se pojavi novi zakupac, prostor mu izdajemo pod kiriju, ali on ne plaća tuđe dugove. Mi svoja prava tražimo na sudu”, kaže Hadžibajrić.

Dodaje da općina Stari grad, poučena lošim iskustvom, sve ugovore sa zakupcima ovjerava kod notara, te da je potrebno izmijeniti zakone koji reguliše ovu oblast.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *