Oriental Dream, Damira Nikšića

Oriental Dream, Damira Nikšića
Oriental Dream, Damira Nikšića
Večeras je u sarajevskoj galeriji “Duplex / 10m2”, otvorena izložba Damira Nikšića pod nazivom “Oriental Dream”. Izložba će biti postavljena do 5. februara 2011. godine.

“Bosanska Teologija Oslobođenja sanja jedan san. To je Bosanski san: crveni san o Crvenom Sionu, o kraljevskom gradu, o slobodnoj teritoriji na kojoj je u novembru 1943. odsanjan san o slobodi i zajedništvu – najslađi od svih snova koji su ikada sanjani na ovim prostorima, toliko revolucionaran, lijep i svečan da se graniči sa vjerskim iskustvom.

BTO insistira na tradiciji potlačenog/mazluma, na pedagogiji potlačenog/mazluma, na duhovnosti i duhovitosti, na agit-pop pristupu u tretmanu sna o slobodi kako bi se zbili redovi slatkih sanjača i čvršće stegli u monolitni Bosanski čvor, u Evropski čvor pupka starog svijeta, u jedan jedini Bosanski san koji je i Afrički, i Azijski, i Evropski, a i Američki san.

U Bosni se danas brani ideja i tradicija Konvivencije. Kao što su se 1937. revolucionarni intelektualci svijeta borili u Španiji, u Bosni se danas bori za san, ali i za javu, za javnu stvar, za res publica-u, protiv rojalista i marionetista, protiv košmara fašizma, protiv ropstva brutalnog kapitalizma, protiv neokolonijalizma, protiv imperijalizma, protiv segregacije, rasizma, diskriminacije, predrasuda. U Bosni se bori za zajednički san, za udruženi rad, za zajedničku trpezu za koju su pozvani čestiti, vrijedni, radini i krotki, za trpezu za koju strvinari i predatori, demagozi, eksploatatori, lisice, vukovi i hijene nisu dobrodošli.

Borba za ljudska prava, za komad kruha je gorka borba. Borba za san je slatka borba, a Bosanski san je najslađi san, jer je internacionalni san koji u Bosni treba odsanjati čitavo čovječanstvo, a ne Asir i Misir, a ne Gog i Magog.

Svi su pozvani, ali činjenica je da ne možemo svi sanjati isti Bosanski san. Nije on svima u srcu. Oni koji ga sanjaju – oni su odabrani i moraju ga prepoznati u sebi, moraju se međusobno prepoznati na javi, odrediti svoju stranu, raspoznati svoj dio i udio u javi i na javi i jasno i glasno to javno objaviti. Bosanski san u ovom trenutku sanjaju mnogi na svijetu, ali ga još u sebi nisu razabrali, niti su ga prigrlili, niti su to objavili na javi i javno. Java je javna stvar – res publica. Svaki san ima svoj udio i pravo na javu i javno u pluralizmu ideja i snova, pravo slobode da javno promovira i komunicira svoj san. Bosanski san je javna stvar. Bosanski san će se komunicirati javno i ostatku svijeta putem BTO.

BTO je za to da se Bosna podijeli. Bosnu ćemo uistinu podijeliti! Podijelićemo je kao zajedničku trpezu, nesebično, i to ne samo između sebe, nego sa čitavim svijetom. Podijelićemo je tako što ćemo Bosanski san internacionalizirati i pozvati sve sanjače da se okupe u Bosanskom Taboru da sanjaju skupa s nama, da daju konačan odgovor na “Istočno pitanje”, odgovor koji neće biti “Konačno” rješenje smrti, logora i genocida, već života i prosperiteta, zajedništva i udruženog rada.

BTO je organizacija udruženog rada na internacionaliziranju Bosanskog sna.”

Vrijeme: od 22. januara do 5. februara 2011
Mjesto: Galerija Duplex / 10m2 Stakleni grad, Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *