Oskrnavljene Velike daire

Pitanje je da li je objekat “Velike daire”, gdje je smještena “Kuća sevdaha”, više moguće smatrati nacionalnim spomenikom nakon neadekvatne rekonstrukcije i nelegalne gradnje, smatraju u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Art kuća sevdaha Sarajevo
Art kuća sevdaha Sarajevo
U dvorištu “Velikih daira” bespravno je sagrađena zimska bašta.

“Mi smo to konstatovali još prije godinu dana i uputili smo dopise odgovornima na općinskom, kantonalnom i federalnom nivou. Međutim, do danas nikakav odgovor nismo dobili”, kazao je Mirzah Fočo iz Komisije.

“Velike daire” su u vrijeme kada su uvrštene na listu nacionalnih spomenika bile u potpunosti ruinirane, zbogn čega su bile proglašene i ugroženim spomenikom.

“Kada je prije tri godine rekosntruisan ovaj objekat, obišli smo lokaciju i konstatovlai da radovi nisu urađeni po propisima i da restauracija nije urađena po pravilima struke. O tome smo obavijestili Zavodu za kulturnohistorijsko i prirodno nasljeđe KS”, rekao je Fočo.

Komisija će, kako je dodao, ovih dana ponovo uputiti dopise federalnim resornim ministarstvima u kojem će tražiti da im odgovore ko je dao sporno odobrenje da postavljanjem zimske bašte dodatno bude skrnavljen spomenik.

U općini Stari grad kažu da po zakonu ne bi smjelo doći do narušavanja nacionalnog spomenika, te da općina nema ništa s tim, jer ta oblast nije u njenoj nadležnosti. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić kaže da je prije više od pola godine ovo pitanje pokrenuto u Općinskom vijeću, ali da je zimska bašta napravljena još u vrijeme mandata ranijeg načelnika.

“Smatram da oko toga ne bi trebalo dizati neku veliku pompa, jer je prije restauracije ovog objekta na tom prostoru bila deponija smeća. Sve je bilo zatrpano, prljavo i porušeno. Sada je tu lijep i reprezentativan objekat”, rekao je Hadžibajrić.

Općinsko vijeće Starog grada na pretprošloj sjednici usvojlio je inicijativu kojom od Federalnog ministarstva prostornog uređenja traže hitne mjere na rušenju bespravnog objekta.

Predlagač ove inicijative vijećnik Husein Čengić kaže da je na posljednjoj sjednici dobio odgovor od općine da je njegova incijativa proslijeđena Građevinskoj inspekciji FBiH.

U Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i kulture nismo mogli dobiti odgovor od nadležnih.

“Hadžimuratovića daire” odnosno “Velike daire” u Halačima sagrađene su oko 1776. godine, a sagradio ih je sarajevski trgovac Hadži Ibrahim. On ih je podigao na zemljištu Hadži Isaova vakufa deset magaza. Zgrade, koje su nekad bile četiri parcele, izgorjele su 1697. godine, od kada je, do izgradnji magaza ovo zemljište stajalo prazno.

Saznajte više o Velikim dairama!

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *