Osmansko naslijeđe na Balkanu u Bošnjačkom centru

Bošnjački institut, SarajevoIzložba pod nazivom – Osmansko naslijeđe na Balkanu – jučer je otvorena u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Izložba je realizovana u organizaciji Centra za civilizaciju Balkana uz pomoć Osmanskog arhiva Republike Turske.

“Osmanska carevina je vladala od srednje Evrope do Arabijskog poluotoka i Sjeverne Afrike gotovo šest stotina godina. Taj nimalo lak zadatak je ostvaren je ne samo kontroliranjem teritorija nego i osvajanjem srca ljudi različitih vjera, nacija i kultura. Za Osmansku carevinu tolerancija i suživot su bili bitni faktori uprave.”, izjavio je na otvorenju izložbe Suleyman M. Hangun iz Centra za civilizaciju Balkana.

Izložba u Bošnjačkom institutu dokumentacijom Osmanskog arhiva Republike Turske prikazuje primjere osmanske vanjske i unutrašnje politike Osmanske carevine.

Amina Šiljak-Jesenković je referatom “Dokumenti o toleranciji naspram mita o zulumu” otvorila izložbu.

“Na našim je prostorima mit o turskoj vladavini prisutniji nego dokumentarna građa. Značaj autentičnih izvora, njihovog proučavanja naspram mitologizacije, po kojoj je vrijeme osmanske vladavine značilo i “pusto tursko”. Samo autentični izvori daju objektivnu sliku o jednom vremenu.”, rekla je Šiljak-Jesenković.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *