Osmatračnica i adrenalinski park na Skakavcu

Razvoj održivih praksi za zaštitu, promociju i upravljanje prirodnim resursima

Vodopad Skakavac kod Sarajeva

Sporazum o sufinasiranju projekta “Razvoj održivih praksi za zaštitu, promociju i upravljanje prirodnim resursima” potpisali su ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić i predsjednik Centra za okolišno održivi razvoj Tarik Kupusović.

Riječ je o projektu vrijednom oko 170 hiljada eura, koji finansira Evropska unija sa 85 posto i to sredstvima iz pretpristupne pomoći IPA za prekograničnu saradnju. Sufinansijeri projekta koji će se realizovati u Kantonu Sarajevo i opštini Pljevlja u Crnoj Gori su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a i Turistička organizacija Pljevlja.

Dio od ukupne sume predviđene za projekat od 90 hiljada eura odnosi se na realizaciju programa za sva tri zaštićena područja Kantona Sarajevo. Doprinos zaštiti, promovisanju i unapređenju efikasnog upravljanja područjima od izuzetne prirodne vrijednosti, kao i razvoj turizma i drugih alternativnih ekonomskih aktivnosti kako bi se očuvali prirodni resursi, samo su neki od ciljeva ovog projekta.

Osman Delić

Imajući u vidu specifičnost reljefa i geomorfološke karakteristike terena, koje su pogodne za organizovanje planinarenja i avanturističkog turizma, predviđeno je da se pripremi i poseban program izgradnje adrenalinskog parka na odabranoj lokaciji u okviru Spomenika prirode Skakavac.

Kako nam je jučer kazao direktor KJU zaštićena područja Osman Delić, uposlenici ove ustanove već su ostvarili kontakte sa kolegama iz Slovenije i Hrvatske, koji imaju iskustva vezana za projekte poput adrenalinskog parka.

“Pored toga, imamo izvedbeni projekat za izgradnju osmatračnice na samom vodopadu, pa ćemo i sa tim aplicirati kod fondova EU”, kaže Delić.

piše: Jelena Milanović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Osmatračnica i adrenalinski park na Skakavcu”

  1. Mene interesuju ljudi koji će raditi kao čuvari ili renđeri u parku prirode. Obzirom da imam certifikat za nadzornika smatram ovaj projekat pranjem novca ukoliko ne bude planiran monitoring

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.