Osnivanje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo

Gradski vijećnici su na 20. redovnoj sjednici održanoj 27. jula 2010. godine, sa 16 glasova za i četiri protiv, usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Sporazum o pristupanju procesu osnivanja Javne ustanove “Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo”.

Inicijalna skica buduceg muzeja Ars Aevi arhitekte Renza Piana
Inicijalna skica buduceg muzeja Ars Aevi arhitekte Renza Piana

Ovom se odlukom omogućava pokretanje postupka izgradnje zgrade muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, za šta je arhitektonske projekte uradio poznati talijanski arhitekta Renzo Piano.

Osnivači ove ustanove su, prema Odluci, Kanton Sarajevo sa 40 posto osnivačkog udjela, Grad Sarajevo s 20 posto, općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad sa po 10 posto osnivačkog udjela. Saglasnost na usvojenu Odluku trebaju dati poslanici Skupštine Kantona Sarajevo.

Kolekcija Ars Aevi, predstavlja međunarodni projekat, čija je osnovna ideja bila da Sarajevo bude novi regionalni centar savremene umjetnosti jugoistočne Europe. Izgradnjom objekta muzeja riješilo bi se pitanje adekvatnog smještaja over kolekcije, koju čine djela svjetski poznatih umjetnika, prikupljana u periodu od 1994. do 1999. godine.

Koliko značaj ima ovaj projekat govore imena slikara i kipara koji su odlučili da poklone jedan svoj rad za ovu kolekciju: Michelangelo Pistoletto, koji je prvi donirao svoj rad za ovu kolekciju u oktobru 1994.godine, Anish Kapoor, Joseph Kosuth, Ilye Kabakov, Daniel Buren, Miroslav Balke, Joseph Kosuth, Joseph Beuys, Grupa IRWIN, Braco Dimitrijević, Marina Abramović, Emilija Vedova, Dubravka Rakoci i Goran Petercola…

Kolekcija je posljednjih nekoliko godina smještena u južnom krilu Doma mladih koji nosi naziv „Art Depo Ars Aevi”. Na 1500 m2 postavljeno je 120 djela, čija je vrijednost procijenjena na deset miliona eura. Sam projekat rekonstrukcije prostora za kolekciju Ars Aevi je finansirala Vlada Italije uz posredstvo UNESCO-a, a projekat rekonstrukcije je napravio bosanskohercegovački arhitekta Amir Vuk.

Objekat budućeg „Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi”, koji će imati muzeološki, kulturni i komercijalni dio, treba da bude izgrađen pored Historijskog muzeja BiH (Muzej revolucije) između Vilsonovog šetališta i Ulice Zmaja od Bosne. Muzej će biti povezan sa pješačkim mostom Ars Aevi, koji je izgrađen 2002. godine na osnovu projekta koji je uradio arhitekta Renzo Piano, dobitnik brojnih nagrada za arhitekturu u Italiji, Francuskoj, SAD-u i Japanu, a 1998. i nagradu Pritzker, poznatiju kao Nobelovu nagradu za arhitekturu. Prilikom svečanog otvaranja mosta, koji je napravljen da povezuje sarajevsko naselje Grbavicu sa starom jezgrom grada, postavljeni su temeljni stubovi čime je označena lokacija na kojoj bi trebao biti izgrađen muzejski kompleks.

Svečano otvorenje novog muzejskog kompleksa je planirano 2014. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u NekategorisanoOznačeno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *