Osnovan Dance Mess Company: Prva premijera na 52. MESS-u

Internacionalni teatarski festival MESS sa ciljem oživljavanja scene savremenog plesa u Bosni i Hercegovini osnovao je MESS Dance Company

Internacionalni festival teatra MESS
Internacionalni festival teatra MESS

Početni ansambl od 14 performera/ica (11 glumaca/ica, 1 plesačica akrobatskog rock ‘n’ roll-a, 1 balerina, te 1 ritmička gimnastičarka) prolazi kroz sedam radionica do juna 2012.

Sarajevska publika će u okviru 52. Festivala MESS premijerno pogledati prvu premijeru ove novoosnovane umjetničke trupe koju će režirati Sonja Vukičević.

“Osnivanje MESS Dance Company iskorak je ka evropskoj i svjetskoj teatarskoj produkciji sa naglaskom na savremeni ples i nova platforma za razvijanje ove scene u BiH.”, istakao je Dino Mustafić, direktor Festivala MESS.

Podsjećajući da je MESS u svom programu uvijek imao snažnu komponentu fizičkog teatra, o čemu svjedoči i prošlogodišnja saradnja sa Balet Festom Sarajevo kroz koju smo sarajevskoj publici predstavili najaktuelnija ostvarenja evropske teatarske produkcije u savremenom plesu – Grecov “Pakao” i “Gardeniu” Alaina Platela, Mustafić je izrazio nadu da će Dance MESS Company iznjedriti vrhunske umjetnike u oblasti savremenog plesa u BiH.

MESS Dance Company ansambl se sastoji od mladih profesionalaca/ki koji/e imaju različito plesno iskustvo i obrazovanje. Neki/e od njih godinama su se bavili/e ritmičkom gimnastikom, neki/e su učestvovali u brojnim radionicama savremenog plesa, neki/e imaju klasično plesno obrazovanje, dok su se neki/e godinama bavili akrobatskim rock ‘n’ roll-om.

Nakon prve radionice ritmičke gimnastike koju je držala Aida Hadžić, od 6. do 11. februara traje radionica koju drži Mark Boldin, koreograf, plesač i predavač, koji je u proteklih dvadeset godina plesao sa baletnim i savremenim kompanijama u Hrvatskoj, Njemačkoj i Holandiji.

Svoje radionice će također održati i istaknuti evropski koreografi i plesači Iztok Kovač, Anna Reti, Matija Ferlin.

Radionica “Svijest i samopouzdanje u pokretu”

“Every body can dance” – ne postoje pogrešna, netalentovana i loša tijela za pokret. Postoje samo različiti tipovi tijela, svako, sa ličnom snagom i sličnim slabostima.

Biti svjestan svog tijela je preduslov za izvođača (i ne samo njega) da se kreće kvalitetno i samouvjereno.

Baziran na jogi, pilatesu i koreografskom radu, workshop se fokusira na principe centriranja, koncentracije, kontrole, preciznosti, disanju i protoku koji će pomoći glumcu/plesaču/izvođaču da postane samopouzdaniji u svom unikatnom načinu pokreta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *