Osnovan Savez slovenskih društava u BiH

SlovenijaOsnivačka Skupština Saveza slovenskih društava u Bosni i Hercegovini “Evropa zdaj” održana je u petak.

Pristupnicu Savezu potpisalo je devet društava iz BiH koja okupljaju više od 4.000 članova, a za predsjednicu Saveza izabrana je Sanja Bogdanović, koja je saopštila da je ideja potekla iz potrebe za zajedničkim djelovanjem u svim aspektima društva.

“Brojni su ciljevi osnivanja Saveza, a najvažniji su zastupanje interesa, afirmacija potreba u javnosti; njegovanje historije, jezika, književnosti, umjetnosti, tradicije i običaja slovenačkog naroda; očuvanje slovenačkog kulturnog identiteta u BiH; pomoć članovima Saveza prilikom nastupa prema konkursima i projektima Republike Slovenije, Evropske unije, domaćih i međunarodnih organizacija u zemlji i inostranstvu”, kazala je novoizabrana predsjednica Bogdanović.

Članovi Saveza su prema važećim propisima BiH registrirana društva, čija je osnovna djelatnost poboljšanje položaja građana slovenačkog porijekla i očuvanje slovenačkog kulturnog identiteta u BiH.

Bogdanović je istaknula da je osnivačka Skupština samo početak, ali da je još dug put pred njima, a kao prioritet je postavljenja međusobna komunikacija.

Zamjenik predsjednka je Vojislav Dimitrijević, a članovi Nadzornog odbora su Ivan Perko, Alenka Uduc i Mirko Lapajne. Osnivačkoj skupštini prisustvovao je ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Andrej Grasellij, Boris Jesih državni sekretar i Aleš Selan savjetnik za položaj Slovenaca u državama bivše Jugoslavije.

Slovenci se u Bosni i Hercegovini prvi put pojavljuju krajem 19. vijeka, a prvo udruženje osnovao je 1910. godine u Sarajevu. Između dva svjetska rata u Banjaluci i obližnjoj Slatini s uspjehom djeluju društva “Triglav” i “Iskra”. Poslije Drugog svjetskog rata zamire rad slovenačkih društava da bi bio obnovljen uz nastajanje novih tokom prošlog rata. Danas je u BiH nekoliko društava koja se ubrajaju među najveća i najaktivnija na ovim prostorima, a rad im podupire Ured Vlade Slovenije za pogranične Slovence i Slovence po svijetu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *