Osnovne škole spremne za aprilske prvačiće

Iako se još ne može govoriti o konačnom broju učenika, posljednjih nekoliko godina brojka se kreće oko četiri hiljade, a tu je upis i u muzičke škole

Lamija Husić

Osnovne škole u Kantonu Sarajevo su spremne za upis nove generacije učenika. Upis u 74 osnovne škole počinje 1. aprila 2014. godine, a ove godine se očekuje upis oko četiri hiljade prvačića.

‘Iako se još ne može govoriti o konačnom broju učenika, posljednjih nekoliko godina brojka se kreće oko četiri hiljade. Istovremeno imamo upis i u muzičke škole, gdje je trenutno u prvom razredu više od 260 učenika. Riječ je o školi koju djeca pohađaju paralelno sa osnovnom. To pokazuje da je interes i za muzičkom školom veliki. Školski obveznici su, prema Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju u KS-u, djeca koja 1. marta imaju punih 5,5 odnosno 1. septembra šest godina.’, kaže Lamija Husić, stručna savjetnica u Ministarstvu nauke, obrazovanja i mladih KS-a.

Prema važećem Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju, u Kantonu Sarajevo postoje dva upisna roka za prvi razred osnovne škole, aprilski i augustovski. Aprilski rok se približava i škole se pripremaju, prije svega za prijem dokumentacije koju donesu roditelji, a koja uključuje: rodni list i ljekarsko uvjerenje za dijete.

‘U maju počinju razgovori sa budućim školarcima. Dakle, nije riječ o nekakvim testovima i provjerama znanja. Komisija formirana na nivou škole, koju najčešće čine pedagog i nastavnik razredne nastave obavljaju razgovore sa djecom gdje se, ustvari, vidi emocionalna i socijalna zrelost djeteta za školu, ali i eventualne poteškoće u sluhu, vidu i slično, kako bi se dijete uputilo u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu na dalje pretrage. U aprilskom roku upiše oko 90 posto učenika. U augustovskom roku se najčešće upisuju djeca koja nisu bila u Kantonu Sarajevo u vrijeme prvog roka, te oni koji su zbog bolesti bili spriječeni upisati se u aprilu. Neka se roditelji ne brinu, jer nijedno dijete neće ostati neupisano. Čak i u septembru je moguće upisati dijete. Vrata naših škola su otvorena i kako je školama drago da isprate jednu generaciju u naredni nivo obrazovanja, tako željno očekuju dolazak naredne generacije učenika.’, kaže Husić.

U Kantonu Sarajevo se upisuje preko 97 posto prvačića i rijetki su oni roditelji koji izbjegavaju ovu zakonsku obavezu. Međutim, kada je obavezni predškolski odgoj u godini pred polazak u školu u pitanju, tu su malo opušteniji. Pohađanje predškolskog odgoja godinu pred polazak u školu je zakonska obaveza i trebalo bi da na nivou svake škole u kriterije bude uvrštena i potvrda koja dokazuje da je budući prvačić pohađao i taj vid obrazovanja.

‘Međutim, kod nas se to i dalje traži sporadično i veliki je broj roditelja koji izbjegavaju ovu zakonsku obavezu i čija djeca bez nekog posebnog razloga nisu pohađala određeni vrtić, a riječ je o samo dva sata sedmično. Još nismo na stanovištu da trebamo zatvoriti vrata upisa u prvi razred za takvu djecu, ali smatramo da su ti roditelji neodgovorni i da su djeca, a posebno oni koji nisu pohađali vrtiće, izgubila priliku da se druže sa vršnjacima, ustanovom, pa i sa učiteljicom.’, zaključuje Husić.

piše: Eldina Zolj Balenović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *