Oštećena turbeta na Alifakovcu

Alifakovac, SarajevoŠteta koja je na turbetima na starom mezarju “Alifakovac” pričinjena krađom olovnog pokrova još nije procijenjena, a rekonstrukcija je povjerena Zavodu za kulturno-historijsko nasljeđe Kantona Sarajevo, jer je ovo groblje nacionalni spomenik.

Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, potvrdio je da je krađa olovnog pokrova sa turbeta prijavljena policiji, ali nam nije mogao reći da li su kradljivci otkriveni.

Iz općine Stari grad kažu da sada turbe na Alifakovcu prokišnjava i izloženo je daljoj devastaciji. S istom ocjenom složili su se stručnjaci Zavoda za kulturno-historijsko nasljeđe, koji su odmah izašli na teren kako bi napravili procjenu štete na turbetima na starom groblju.

U općini kažu da je olovni pokrov ukraden prije nekoliko dana, te da je to sve uredno prijavljeno odgovornim institucijama.

“Turbeta su izložena vodi i mrazu, zbog čega su nastupila velika oštećenja maltera i sedre”, kažu iz Zavoda za kulturno-historijsko nasljeđe KS.

“Mi smo već 9. februara snimili stanje, te smo Gradskoj upravi Sarajeva i Kantonu Sarajevo uputili neke od prijedloga kako zaštititi ovaj spomenik”, objasnili su iz Zavoda za kulturno-historijsko nasljeđe KS.

Tvrde kako nisu zabilježena ranija skrnavljenja turbeta na Alifakovcu, a pretpostavlja se da je skidanje olovnog lima i alema djelo sakupljača sekundarnih sirovina.

Iz općine Stari grad su nam rekli da će finansijski pomoći da se zaštiti ovaj spomenik, te istakli da su za finansiranje rekonstrukcije i sanacije mezarja “Alifakovac” zaduženi Gradska uprava i Kanton Sarajevo jer je riječ o nacionalnom spomeniku.

Mezarluk na Alifakovcu je nastao u 15. stoljeću. Na početku cjeline Alifakovca je kaldrmisani plato koji je ostatak stare carigradske džade. U ovom mezarluku pokopane su brojne sarajevske ugledne ličnosti.

Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo proveo je 2007. godine mjere zaštite na turbetima Alifakovca.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *