Otežano finansiranje brige o štićenicima

Većina zavoda u FBiH koja skrbe o osobama s mentalnom retardacijom nemaju riješen status i nisu registrovana jer federalni zakon koji je usvojen prošle godine nije adekvatan, tvrde predstavnici ovih ustanova.Život u Zavodu Pazarić

U zavodima ‘Pazarić”, “Drin” i “Bakovići” boravi više od 1.000 osoba s mentalnom retardacijom i psihički oboljelih osoba nad kojima je završeno bolničko liječenje. Njihov boravak u zavodima plaćaju kantoni ili centri za socijalni rad. Ukoliko oni ne ispune svoje obaveze, zavodi su prisiljeni da štićenike vrate kućama, jer bez neregulisanog statusa ne mogu tražiti novac od Vlade FBiH, koja bi po zakonu trebalo da bude njihov vlasnik.

Jedina ustanova koja je registrovana i kojom danas upravlja Vlada FBiH je Zavod za zaštitu djece i omladine “Pazarić” kod Sarajeva. Ibrahim Katana, v.d. direktora Zavoda “Drin” u Fojnici, kaže da ova ustanova nije registrovana zbog nejasnoća u zakonu.

“Nakon što je usvojen Zakon o preuzimanju prava vlasništva socijalnih ustanova FBiH podnijeli smo Sudu u Travniku zahtjev za registraciju. Sud je odbio zahtjev sa obrazloženjem da zakon mora biti promijenjen kako bi ‘Drin’ bio registrovan”, rekao je Katana.

Objašnjava da Vlada FBiH, odnosno Parlament, moraju izmijeniti zakon ili donijeti odluku, čime bi bio riješen njihov satatus.

“U prvom članu zakona trebalo bi da stoji da Vlada FBiH preuzima vlasništvo nad ustanovama, a u drugom da se raniji Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Fojnica dijeli na zavode ‘Drin’ i ‘Bakovići’. Sad u zakonu piše da oba zavoda nastavljaju rad kao ‘Drin’ i ‘Bakovići’, iako ranije nikad nisu bila registrovana”, kazao je Katana.

Dnaglasivši da je Zavod Fojnica bio registrovan kao preduzeće 1955. godine, te da je u ratu podijeljen na “Drin” i “Bakoviće”.

“Kao takav ‘Drin’ nikad nismo mogli registrovati jer ni FBiH, ni kanton, ni općina nisu htjeli da budu naši vlasnici”, dodao je Katana.

Ivo Markija, direktor Zavoda za zbrinjavanje metalno invalidinih osoba “Bakovići”, kaže kako ova ustanova ima istih poteškoća.

Iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH tvrde će proces registracije ovih ustanova biti nastavljen i riješen kroz izmjene i dopune Zakona o preuzimanju prava vlasništva socijalnih ustanova FBiH.

“Zakonom je obuhvaćeno pet ustanova: ‘Drin’, ‘Bakovići’, ‘Pazarić’, Zavod za mušku djecu i omladinu ‘Hum’ i Zavod za žensku omladinu u Ljubuškom. Namjera nam je da zaštitimo državnu imovinu i kvalitet usluga podignemo na viši nivo”, kazali su u Ministarstvu.

Zakonitim odabirom direktora Zavoda “Pazarić” bit će smireni narušeni međuljudski odnosi u ovoj ustanovi, rekao je juče Dobrica Jonjić, predsjednik Upravnog odbora Zavoda.

“Međuljudski odnosi u Zavodu odavno su narušeni. Razlozi su duboki, ali vjerujemo da se poštenim radom stanje može popraviti i dovesti na razinu da štićenik bude u centru pažnje, a ne osobni interesi što je sad na snazi”, rekao je Jonjić.

Jonjić naglašava kako se na konkurs za odabir direktora prijavilo osam kandidata.

“U budžetu FBiH planirano je milion KM za ove ustanove. Dijelom novca, koji bi trebalo da dobijemo, riješili bismo važne infrastrukturne stvari”, istakao je Jonjić.

piše: Selma Velić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *