Otvoren Art Depo Ars Aevi

Danas je nakon mnogih peripetija, brukanja i ‘utjerivanja dugova’, u sarajevskom Centru Skenderija svečanim presijecanjem vrpce otvoren Art Depo Ars Aevi.

Dio Kolekcije Ars Aevi
Dio Kolekcije Ars Aevi
Vrijedna kolekcija Art Depoa od danas je zvanično stavljena na raspolaganje građanima i turistima, a nadležni i nastavljaju sa svojim dugogodišnjim obećanjima projektovanja i izgradnje muzeja Ars Aevi, za šta su, kažu ‘konačno stvorene pretpostavke’.

I UNESCO konstantno potvrđuje svoju ‘neupitnu podršku’ projektu i projektima koji se tiču zaštite kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine.

Čuvanje i prezentacija vrijedne kolekcije

Podsjećamo, projekat Ars Aevi razvija se pod pokroviteljstvom UNESCO-a od 1999. godine. Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova 2009. godine imenovala je Renza Piana za ambasadora dobre volje UNESCO-a za Projekt Ars Aevi.

Art Depo Ars Aevi rekonstruisan je u saradnji UNESCO i Kantona Sarajevo, sredstvima Vlade Italije 2007. godine. Namjena prostora je čuvanje i prezentacija Kolekcije Ars Aevi koju je Projekt Ars Aevi prikupio u saradnji sa najuglednijim umjetnicima svijeta, koji su ovim činom iskazali svoju solidarnost sa opsadom Sarajeva.

Ars Aevi je ekonomsko-razvojni projekt

‘Značaj kolekcije ARS Aevi prije svega se ogleda u strategiji procesa njenog formiranja. To je jedna etička mreža udruživanja pozitivnih energija na internacionalnom planu. Umjetnici svijeta su željeli da svojim djelima grade kolekciju Ars Aevi, a arhitekt Renzo Piano je želio da svojim autorskim projektima pripremi osnove za izgradnju muzeja Ars Aevi.”, kaže Enver Hadžiomerspahić, direktor Art Depoa Ars Aevi.

Enver Hadžiomerspahić
Enver Hadžiomerspahić
Trebalo je da prođe mnogo vremena da dođemo do jedne kolektivne svijesti da je Ars Aevi prije svega ekonomsko-razvojni projekt.

‘On će privući u budućnosti milione novih turista u Sarajevo i BiH i reafirmirat će naš grad i državu na internacionalnom planu i da bi gradili jednu novu sliku koje je potrebna našoj omladini, djeci i svim građanima i da na taj način putem projekta Ars Aevi i sličnih projekata u kulturi stičemo novo povjerenje internacionlanih partnera u svim oblastima ekonomskog, društvenog i politčkog djelovanja.’, dodaje Hadžiomerspahić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *