Otvoren Centar za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom KS

Centar za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom KSJučer je otvoren Centar za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom Kantona Sarajevo. Centar će kontinuirano obavještavati javnost o kvarovima i stanju javne rasvjete, koordinirati i obavještavati izvođače na održavanju i nadzorni organ, te koordinirati s ostalim relevantnim službama u Kantonu Sarajevo.

Dežurni operateri će primati pozive od građana, policije i drugih relevantnih subjekata o stanju rasvjete 24 sata dnevno, svakim danom, a potom informacije prosljeđivati Zavodu za izgradnju, koji upravlja Centrom, radi dalje koordinacije sa firmama zaduženim za održavanje javne rasvjete.

Pravovremenom evidencijom kvarova i kontrolom javne rasvjete, dugoročno bi se trebale postići i uštede, posebno kada je u pitanju nelegalno korištenje električne energije iz sistema javne rasvjete, kao što je osvjetljavanje bilborda i slično. Za troškove javne rasvjete i njenog održavanja izdvaja oko sedam miliona KM.

Obzirom na pomenute prilike dugoročno bi trebali razmišljati i o iskorištavanju samostalnih, obnovljivih izvora energije za potrebe javne rasvjete u Kantonu a potom i instaliranju moderne opreme uz koju bi smo takođe ostvarili određene uštede. Za sada je u planu ostvarivanje uslova za upravljanje kompletnom javnom rasvjetom iz Centra.

Najavljena je i uspostava jedinstvene baze podataka javne rasvjete u okviru koje će zajedničkim aktivnostima resornog ministarstva i Zavoda za izgradnju svaka sijalica u gradu dobiti broj i pripadajuće karakteristike.

Centar za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom KS nalazi se na Grbavici, a za sva eventualna pitanja o ispravnosti javne rasvjete Kantona Sarajevo otvoren je kontakt telefon 033 713 100 te email adresa javnarasvjetaks@bih.net.ba.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *