Otvorene Zimske paraolimpijske igre u Vankuveru

Zimske paraolimpijske igre, Vankuver 2010

Uz sudjelovanje 5.000 pjevača, plesača, akrobata i sportaša, na stadionu BC Place u Vancouveru pred oko 55.000 gledalaca svečano su otvorene 10. zimske paraolimpijske igre. Na Igrama nastupa više od 600 sportaša iz 44 zemalje.

Igre je otvorila generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean, koju su na stadionu okružile stotine djece u zelenim, plavim i bijelim odorama formirajući nacionalni simbol Kanade – javorov list, na istome pokrivenom stadionu na kojem su svečano otvorene i zatvorene Zimske olimpijske igre.

Bosna i Hercegovina prvi put u historiji Zimskih paraolimpijskih igara ima svog predstavnika – alpskog skijaša Nijaza Memića. Tridesetpetogodišnji Sarajlija takmičit će se u veleslalomu, koji je na programu 18. marta, te dva dana kasnije u slalomu.

Na jubilarnoj desetoj izvedbi Zimskih paraolimpijskih igara biće podijeljena 64 kompleta medalja u šest sportova – alpskom skijanju, biatlonu, skijaškom trčanju, curlingu na točkovima i sjedećem hokeju.

Prve ljetne Paraolimpijske igre održane su u Rimu 1960., a prve Zimske paraolimpijske igre 1976. u Ornskildsviku u Švedskoj. Održavanje paraolimpijskih igara na istome mjestu gdje i olimpijske igre počelo je 1988. u Seulu (ljetne) i u Albertvilleu u Francuskoj (zimske) 1992.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *