Otvoreni 49. Sarajevski dani poezije

49. Sarajevski dani poezije (2010)Jučer su, uz prigodno čitanje stihova i muzički program u Sarajevu otvoreni 49. “Sarajevski dani poezije”.

Međunarodna književna manifestacija, koja je okupila više od 140 književnih stvaralaca iz 25 zemalja, u narednih pet dana će ponuditi poštovaocima pjesničku misao kao i niz književnih, likovnih i multimedijalnih sadržaja.

Na svečanom otvaranju novog izdanja “Sarajevskih dana poezija” u Domu mladih Skenderija svoje stihove su, pored stvaraoca iz naše zemlje, predstavili pjesnici iz Azerbejdžana, Kanade, SAD, Rumunije, Albanije, Poljske, Australije i Turske.

“Sarajevski dani poezije su i u 49. izdanju širom otvorili vrata značajnim pjesničkim imenima iz zemlje i svijeta. Najlakše se složiti s onim književnim stvaraocima za koje poezija, kao stvaralački čin u jeziku, postaje velika onoliko koliko je pjesnička riječ ujedno i pokrenuta svijest i odnos prema vremenu u kojem se živi.”, rekao je Hadžem Hajdarević, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

Raznoliki programski sadržaji ove prestižne kulturne manifestacije će, pored Sarajeva, biti predstavljeni i u Brčkom, Čeliću, Fojnici, Goraždu, Konjicu, Sanskom Mostu, Mostaru, Prijedoru i Tešnju. Neki od sadržaja “Sarajevskih dana poezije” su pjesnički program za djecu i mlade, susret prevodilaca bh. književnosti, okrugli sto posvećen bh. piscima u bh. nastavnom planu i programu i lektiri te književni i likovni portret Nedžada Ibrišimovića.

U okviru manifestacije sinoć je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu izveden hommage Skenderu Kulenoviću te je istim povodom otvorena izložba “Život i djelo Skendera Kulenovića”, u povodu 100 godina piščeva rođenja.

U sklopu 49. Sarajevskih dana poezije 14. maja 2010. godine će u Domu mladih Skenderija biti održana i svečana dodjela priznanja “Bosanski stećak”. Ovogodišnji dobitnik nagrade je hrvatski savremeni pjesnik Petar Gudelj.

Međunarodna književna manifestacija “Sarajevski dani poezije” pokrenuta je 1962. radi očuvanja i unapređenja književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u BiH. Prvobitna težnja bila je otvaranje bh. kulturnog prostora prema različitim jezicima, kulturama, književnim naslijeđima i tradicijama, a sačuvana je i do danas.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *