Otvoreno pismo Mreze portala

Danas smo primili otvoreno pismo od Mreže portala koje prenosimo u cijelosti bez intervencija…

Imajući u vidu apsolutnu neovisnost i neobjektivnost javnih medija u BiH, bilo elektroničkih, bilo pisanih, ovim putem „Mreža portala”, koja uključuje cijeli niz hercegovačkih web portala, kao jedini neovisni medij u BiH, šalje otvoreno pismo javnosti, kako bi javnost dobila objektivnu i istinitu sliku o događajima koji su se dogodili u nedjelju 4.10.2009. prigodom nogometnog susreta NK Široki Brijeg – FK Sarajevo.

Informativne emisije FTV-a, BHT-a, Radijskih postaja JRTVSa-a, a i drugih medija apsolutno neargumentirano, neobjektivno i neistinito informira javnost. Kao argumente i izvore koriste isključivo izjave jedne strane, ignorirajući u potpunosti službene objave službi MUP-a, tužiteljstva i vladajućih struktura.

Tako, primjerice, u jučerašnjim informativnim emisijama JRTVS-a su se kao sugovornici uzeli pripadnici navijačke skupine „Horde zla” koji su tvrdili da su bili isprovocirani napadima i pucnjevima odmah po dolasku u Široki Brijeg, što je bilo u suprotnosti sa objavljenim u službenim objavama MUP-a. Ako su već uzimali izjave „navijača” Sarajeva, novinarska objektivnost nalaže da se uzmu i izjave navijača Širokog, što nije bio slučaj. Primjerice, u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik na FTV-u uzeta je izjava jednog od navijača Sarajeva koji je, pokrivenog lica, govorio o „dobro organiziranoj grupi fašistički nastrojenih ljudi koji su ih dočekali psujući, uzvikujući fašističke pozdrave, bacajući pepeljare i dr.”. Novinar nije našao shodnim istražiti podrobnije vjerodostojnost tih izjava jedne strane. Ako ništa drugo, na to su ih trebala navesti službena policijska izvješća koja nisu govorila o nikakvom „organiziranom dočeku ustaša sa Širokog”.

Puštanjem jednostranih informacija u javnost, stvorila se averzija prema Širokom Brijegu i Hercegovini općenito, potencirajući, iz ovog ili onog interesa, međunacionalne netrepeljivosti i sukobe, koji su našoj zemlji najmanje potrebni. Da nisu pokazali minimum novinarske objektivnosti mediji JRTVS-a najbolje dokazuju govoreći o „navijačima Sarajeva”, unatoč tome što mnogobrojne policijske fotografije i snimke pokazuju kako ti „navijači” razbijaju izloge, pale policijska auta, gađaju policiju stijenama.

Ovim dopisom ne želimo zauzimati stavove, donositi sud i osuđivati ikoga, nego jednostavno pozivamo na objektivnost i istinu, jer argumenti, fotografije i snimke govore u prilog istini, a ne izjavama huligana koji su došli u Široki Brijeg iz isključivog razloga insceniranja nereda. U prilog ovome govore ne samo policijska izvješća, nego i snimke sa nadzornih kamera, koje je „Mreža portala” ekskluzivno objavila na na linku: http://www.youtube.com/user/poskokvideo.

Smatramo da neobjektivno informiranje javnosti apsolutno bespotrebno kreira međunacionalne tenzije, stvara averziju i zlobne predrasude prema Hercegovini, Širokom Brijegu i prema građanima Hercegovine. Medijima, osobito onima uključenim u JRTVS je dužnost potencirati nenasilje, traganje za svim počiniteljima nedjela i nereda, bilo koje strane i nacionalnosti. Medijska dužnost je istina i objektivnost, što u slučaju JRTVS-a to nije. Ne znamo u čijem interesu se to radi, ali znamo sa sigurnošću da nije u interesu javnosti i građana BiH.

Mostar, 06.10.2009, www.mrežaportala.com

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *