Otvoreno sklonište za napuštene životinje u Prači

Prvi psi lutalice iz Kantona Sarajevo već smješteni

Azil za životinje u Brdarićima (Pale-Prača)
Azil za životinje u Brdarićima (Pale-Prača)
Na lokalitetu Brdariću, u općini Pale-Prača, u rad je pušten novoizgrađeni azil za napuštene i izgubljene životinje, gdje će biti smješteno prvih 500 pasa lutalica s područja Kantona Sarajevo.

U Kantonu Sarajevo trenutno ima od pet do osam hiljada pasa lutalica.

Objekat je smješten na zemljištu površine 70.000 kvadratnih metara. Objekt je površine 3.000 kvadratnih metara i trentno ima kapacitet za smještaj 525 psa.

Svaki pas će na raspolaganju imati sedam kvadratnih metara natkrivenog prostora, i deset kvadratnih metara prostora za šetnju, što su standardi propisani Zakonom o zaštiti životinja.

U sklopu prihvatilišta su zbirni i pojedinačni boksovi za pse, prostorije za najosjetljivije kategorije kučića, kao i karantin za bolesne i povrijeđene pse.

Uskoro će biti pokrenuta internetska stranica na kojoj će biti postavljene pojedinačne fotografije i podaci o svakom psu, pa će potencijalni udomitelji imati sve podatke na jednom mjestu.

Prlvi psi primljeni u azil za životinje u Brdarićima (Pale-Prača)
Prlvi psi primljeni u azil za životinje u Brdarićima (Pale-Prača)
“Prvi psi su već stigli u azil, a namjera je da svih 500 pasa lutalica iz Kantona Sarajevo ovdje bude smješteno u naredna dva mjeseca. Najprije će biti smješteni potencijalno opasni i agresivni psi, nesterilizirane ženke kao i ženke s kučićima, te bolesni i povrijeđeni psi. O njima će brinuti 12 zaposlenika.”, kaže Amela Turalić, upraviteljica azila.

Namjera je da smještajni kapaciteti u azilu u narednih pet godina budu prošireni za onoliko mjesta koliko je potrebno da se trajno riješi problem pasa lutalica u Kantonu Sarajevo.

Uporedo s razvojem novootvorenog azila, biće nastavljene i aktivnosti kastracije i sterilizacije pasa, koje vrši Kantonalna veterinarska stanica.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

3 Odgovori na “Otvoreno sklonište za napuštene životinje u Prači”

  1. svaka cast za ovu akciju. Vec j e krajnje vrijeme da se pocne razmisljati o ovim jadnicima koji lutaju . ljudi koji i hoce da imaju i hrane pse ili macke su i sami na ivici egzistencije . Mi gradjani nemozemo mnogo uciniti a nasi politicari se svadjaju oko svojih plata i fotelja a tone hrene koja ostaje poslije njihovih primanja bude bacena u kontejnere umjesto da se salje ili da za nezbrinute zivotinje.Svi bi trebeli se ugledati u ponasanje cuka ,TRCE ZA KOMADOM KRUHA ILI MALO VODE I NIKOM NISTA NERADE. Ako neki od njih je i agresivan to je iz krajnje nutde jer su isprepadani i frustrirani od ljudi.JOS JEDNOM SVAKA VAM CAST ZA POTEZ I REALIZACIJU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *