Ovacije za Helverovu noć u Meksiku

Predstava Helverova noć Kamernog teatra 55 gostovala je u Meksiku, gdje je izvedena u okviru programa jednog od najvažnijih festivala u Latinskoj Americi.

Helverova noć, Kamerni teatar 55

Festival Centro Historic Mexico City već 31 godinu predstavlja renomirane muzičke, književne, plesne i teatarske programe iz cijelog svijeta, što je bio slučaj i ove godine u periodu od 25. marta do 12. aprila. Među znamenitim umjetnicima koji su učestvovali na ovom Festivalu su i Peter Brook, Susan Sontag, Akram Khan, Octavio Paza, Carlos Fuentes, dok su ove godine u teatarskom programu učestvovati i čuvena Meno Fortas, pozorišna trupa Eimuntasa Nekrošiusa, sa predstavom La Divina Comedia.

Uz učešće Nacionalnog teatra iz Mexica, pozorišni program je zatvorilo gostovanje sarajevskog Kamernog teatra 55 sa kultnom predstavom HELVEROVA NOĆ, koja je na festivalu izvedena tri puta – 9., 10. i 11. aprila. Helverova noć, predstava s najvećim brojem internacionalnih priznanja u historiji bosanskohercegovačkog teatra, nakon 11 godina festivalskih putovanja i nakon učešća na festivalu u Gvadalahari prije dvije godine, upisala svoje drugo gostovanje u Meksiku.

Tri noći zaredom, publika Festivala Centro Historico 2015, u dvorani Laboratorio Arte Alameda, ispraćala je ovacijama sjajnu igru Mirjane Karanović i Ermina Brave. Publika je ostajala poslije svake izvedbe čekajući glumce da im izrazi svoju zahvalnost za uzbudljivo i emotivno pozorišno iskustvo. Predstava je dobila i veliki publicitet u printanim i elektronskim medijima, kao predstava “teatra otpora” (dnevni list REFORMA) prema diskriminaciji i nasilju, vojnom i političkom teroru većine nad slabijim i drugačijim manjinskim zajednicama. Ističe se i posebna uloga Kamernog teatra 55 za vrijeme opsade Sarajeva, kao “prostora hrabrosti i kreacije, uzvišenog duha koji je prkosio ratu”. U komentarima poslije predstave Umjetnički direktor Festivala Sergio Vela ističe: “Bila je privilegija vidjeti ovu veličanstvenu predstavu sa glumačkim kreacijama koje će se pamtiti.”

Sa već kultnim statusom, Helverova noć Kamernog teatra 55 u režiji Dine Mustafića, već u julu učestvovati na festivalu Barceloni.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *