Ovo nije Kalifornija u Kriterionu

U sarajevskom art kinu Kriterion, 18, 19. i 21. oktobra će biti održane projekcije dokumentarnog filma Martena Persiela ‘Ovo nije Kalifornija’.

Scena iz filma 'This ain't California'
Scena iz filma ‘This ain't California’

Film prati tri tinejdžera i njihovo sazrijevanje oblikovano ljubavlju prema skaketbordu i životom u specifičnim vremenima. Ovaj film donosi drugačiji pogled na život u Istočnoj Njemačkoj i udaljava se od uobičejenih mračnih stereotipa vezanih za ovaj period. Skatebord je bio simbol slobode, nezavisnog i nesputanog američkog duha, rok i punk muzike, ukratko, bio je simbol svega čemu se vladajući režim žestoko protivio. Ipak, grupa mladih entuzijasta uspijeva da se usprotivi opresivnom sistemu, skatebord postaje njihov izlaz, način života i put ka slobodi.

Marten Persiel je uz mnogo poteškoća uspio da ostvari svoju ideju. Sa početnim budžetom od svega 3,500 eura uspio je da započne snimanje i uz pomoć privatnih donacija završi film. Muke su se očigledno isplatile i film je započeo svoju svjetsku turneju, a do sada je prikazan na festivalima u Palm Beachu, Nashvilleu, Minhenu i drugima. Najveće dostignuće postigao je na filmskom festivalu u Berlinu gde je osvojio nagradu žirija u kategoriji ‘Perspektiva Njemačkog filma’.

Reditelj je proveo dvanaest godina putujući po Engleskoj, Španiji, Brazilu i Filipinima, radeći, tražeći inspiraciju i sklapajući prijateljstva. Rezultat su četiri dokumentarna filma, brojne reklame i muzički spotovi. Nakon što se vratio u rodni Berlin, snimio je film koji predstavlja vrhunac njegove karijere, o nečemu što je i njemu samom blisko – odrastanju skatera u Istočnoj Njemačkoj sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

This ain't California

Reditelj: Marten Persiel
Scenarist: Marten Persiel
Uloge: David Nathan

Termin:
18. oktobar 2012 @ 20:20h
19. oktobar 2012 @ 20:20h
21. oktobar 2012 @ 20:20h
Mjesto: Kriterion Sarajevo
Ulaz: 5 KM, a za studente 4 KM

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *