P odlazi u istoriju

Saobraćaj u SarajevuNaljepnica sa slovom P koja je bila obavezna na automobilima svih vozača početnika, više nije obavezna u Bosni i Hecregovini.

Policajci više ne mogu kazniti vozača zbog neposjedovanja iste više, a vozač kojem je zbog nepoštivanja saobraćajnih pravila oduzeta vozačka dozvola može bez problema nastaviti voziti jer novim izmijenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini nije predviđena kazna za vozača koji na takav način krši zakon.

Ovim izmjenama i dopunama zakona je određeno da na javnoj cesti biciklom smije upravljati osoba koja je navršila 12 godina, a mopedom na javnoj cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina i posjeduje isprave o poznavanju saobraćajnih pravila. Vozači bicikla, mopeda i sličnih vozila moraju koristiti kacigu za vrijeme vožnje, a u razdoblju od prvog sumraka do potpunog svanuća kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozač bicikla mora pravilno nositi i markacioni prsluk koji je obavezan i za pješake koji se kreću kolovozom na javnoj cesti izvan naselja.

Povećane su kazne i za vozače u pijanom stanju, tako će oni vozači koji ubuduće “napušuâ” 0.3 promila mogu dobiti kaznu i do 250 maraka, a preko 2 promila i do 1000 maraka.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *