Categories
Izdvojeno Sarajevski razgovori

Sarajlije danas većinom žive primitivnim načinom života

Dr. Zdravko Grebo, profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu, poznat po javnom angažmanu, jedan od ljudi koji su neuspješno pokušali zaustaviti podjele i rat u Bosni i Hercegovini. Tokom rata je bio urednik legendarne radio stanice Radio Zid.

Zdravko Grebo
Zdravko Grebo

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kandidovao se na prvim izborima za Parlament Bosne i Hercegovine. Glasači tada nisu bili spremni za ljevičarske ideje pa su svoje povjerenje dali nacionalistima, istim onima koji su ih odveli u rat.
U jednom intervjuu 2011. godine, bivši studentski revolucionar iz 1968. godine je govorio o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, uzrocima rata i iskrenosti prijeratnog suživota, a mi izdvajamo njegovo mišljenje o tome što je Sarajevo danas u odnosu na ono što je nekad bilo.
Zdravko Grebo: ‘Na nivou dnevne rutine ne osjetite nacionalne tenzije, ali posljedice postoje. Slijedom događaja Banja Luka, dva Mostara i Sarajevo postali su, što milom što silom, etnički čisti gradovi. Srbi i Hrvati su u Sarajevu apsolutna manjina i sigurno im nije najugodnije. S druge strane, postoji opći trend gubljenja svih vrijednosti, tzv. papanizacije. Naravno, postoje svijetli trenuci i izuzeci, ali to nije mainstream. Sarajlije danas većinom žive poprilično primitivnim načinom života, sa stavom ‘da nisam zaštitar, bio bih manekenka’.’

3 replies on “Sarajlije danas većinom žive primitivnim načinom života”

Pozdrav profesoru Grebi, koji mi je predavao obligaciono pravo na pravnom fakultetu u Sarajevu. Itada je bio divan,realan i vrlo inteligentan covjek. Drage moje sarajlije oslobadjajte se tog trulog nacionalizme, bas vas briga gdje on bjesni

SARAJEVO je bilo bas mirna luka…a danas cini mi se vlada moc sile i to van institucija…mi znamo Sarajevo,i mi to dobro vidimo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *