Sarajlije danas većinom žive primitivnim načinom života

Dr. Zdravko Grebo, profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu, poznat po javnom angažmanu, jedan od ljudi koji su neuspješno pokušali zaustaviti podjele i rat u Bosni i Hercegovini. Tokom rata je bio urednik legendarne radio stanice Radio Zid.

Zdravko Grebo
Zdravko Grebo

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kandidovao se na prvim izborima za Parlament Bosne i Hercegovine. Glasači tada nisu bili spremni za ljevičarske ideje pa su svoje povjerenje dali nacionalistima, istim onima koji su ih odveli u rat.
U jednom intervjuu 2011. godine, bivši studentski revolucionar iz 1968. godine je govorio o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, uzrocima rata i iskrenosti prijeratnog suživota, a mi izdvajamo njegovo mišljenje o tome što je Sarajevo danas u odnosu na ono što je nekad bilo.
Zdravko Grebo: ‘Na nivou dnevne rutine ne osjetite nacionalne tenzije, ali posljedice postoje. Slijedom događaja Banja Luka, dva Mostara i Sarajevo postali su, što milom što silom, etnički čisti gradovi. Srbi i Hrvati su u Sarajevu apsolutna manjina i sigurno im nije najugodnije. S druge strane, postoji opći trend gubljenja svih vrijednosti, tzv. papanizacije. Naravno, postoje svijetli trenuci i izuzeci, ali to nije mainstream. Sarajlije danas većinom žive poprilično primitivnim načinom života, sa stavom ‘da nisam zaštitar, bio bih manekenka’.’

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

3 Odgovori na “Sarajlije danas većinom žive primitivnim načinom života”

  1. Pozdrav profesoru Grebi, koji mi je predavao obligaciono pravo na pravnom fakultetu u Sarajevu. Itada je bio divan,realan i vrlo inteligentan covjek. Drage moje sarajlije oslobadjajte se tog trulog nacionalizme, bas vas briga gdje on bjesni

  2. divan čovjek, divan profesor i nadasve profesionalac sve najbolje

  3. SARAJEVO je bilo bas mirna luka…a danas cini mi se vlada moc sile i to van institucija…mi znamo Sarajevo,i mi to dobro vidimo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *