Parada mira u gradovima bivše zajedničke države?

Mir, brate, mirGrupa građana okupljena na facebook grupi oko zajedničke ideje međusobnog povezivanja je u tu svrhu planirana “Parada mira” u Sarajevu.

Radi se o svojevrsnoj paradi građana koji se osećaju homosapijansima, čime se želi poručiti svima koji žive na prostorima bivše zajedničke države i svijeta da mladi ne žele znati za teritorijalne granice koje same po sebi služe razdvajanju, i, kako kažu nametnute su šovinističkim ideologijama.

“Hoćemo da živimo normalno, da studiramo, da radimo, da osnivamo porodice, a ne da strepimo za njih, za naše najveće ljubavi. Zašto u Sarajevu? Zato što je Sarajevo jedno od najbolnijih mjesta bivše nam države. Ono je bilo najveća tuga, a sad bi trebalo biti najveća radost! Želimo, držeći se za ruke, poslati poruku cijelom svijetu, da je to što se desilo u modernoj istoriji čovječanstva na našim prostorima ravno ludilu, a da mi mladi nismo ludi i da želimo isključivo ljubav među svim našim razlikama koje nas čine bogatijim!”, kažu organizatori.

Ukoliko “parada” uspije u planu je, nakon Sarajeva, održavanje “parada mira” i u svim ostalim glavnim gradovima bivše zajedničke države.

“Nikada ne smijemo biti ravnodušni prema ugroženim tuđim životima samo zbog drugačije nacionalnosti ili vjeroispovesti. Ne smijemo zaboraviti sve strašne stvari koje su pogodile čovječanstvo: Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat, rat u bivšoj SFRJ, Vijetnam, Koreju, Sudan, Ruandu, Irak, Afganistan, Južnu Osetiju, Gazu… Naša planeta od Prvog svjetskog rata nije imala ni dana mira! Hladni rat? Da li je potrebno pričati o toj gluposti!”, konstatuju organizatori.

Više o konkretnim datumima i dešavanjima čim i mi saznamo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *