Performans Envera Hadžiomerspahića u splitskom Akvarijumu

Nakon predstavljanja u Banja Luci, Veneciji, Sarajevu i Reggio Emiliji, Manifest Poruke iz Sarajeva autora Envera Hadžiomerspahića stigao je i u Split, gdje je predstavljen u progrumu DOPUST – Dani otvorenog performansa u Splitu.

DOPUST je druga po redu manifetacija otvorenog performansa u Splitu koja se kreće u festivalskom smjeru. U mjesecu aprilu, protekle godine, organiziran je prvi put susret performera, DJ-eva, teoretičara, umjetnika, profesora i studenata iz Hrvatske. Ovogodišnji festival ima internacionalni razmjere. Od 20. do 26. aprila, događanja koja su se zbivala na nekoliko atraktivnih lokacija u Splitu su okupila autore koji djeluju u različitim umjetničkim medijima širom Evrope.

Organizatori su pozvali Envera da predstavi svoj video-performans izveden u spotu My Music, sa posljednjeg albuma sarajevske grupe Sikter. Spot My Music je napravljen 2005. i bio je više mjeseci emitiran na MTV Adriji, televizijskim stanicama u Bosni i Hercegovini i regionu. My Music je 2006. godine dobio nagradu Davorin za najbolji spot te godine. Enver u ovom spotu objedinjuje različite oblike pokreta tijela na ritam muzike grupe Sikter: ples, hula-hop i yoga.

Svo vrijeme trajanja jednosatnog performansa, Enver je u plesnom prostoru splitskog Akvarijuma vrtio hula-hop a na tri zidne površine projicirani su naizmjenično spot My Music, dijagrami i poruke Manifesta. Uz informaciju da cjelovit sadržaj Manifesta „Poruke iz Sarajeva” mogu vidjeti na web stranici www.manifestsarajevo.ba, organizator je u toku performansa svim posjetiteljima uručio prvu poruku Manifesta: Čovjek je rođen da voli i da bude voljen / Ljubav i dobrota su ljepota života.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *