Peticija: Spasimo Vodenog Ćiru od nestanka!

Vodeni Ćiro plovi LimomU srazu svih normalnih vrijednosti u našoj dvoentitetskoj državi, u kojoj se vlast ne brine ni o svojim građanima, nikakvo čudo nije čuti apel za spašavanje jednog projekta, pa još turističkog. Smiješno? Ne baš.

Radi se o jednom od najinteresantnijih turističkih projekata u postratnom periodu, poznatom po imenu “Vodeni Ćiroâ”, koji je svojevremeno finansirala Evropska komisija u BiH, a koji je već neko vrijeme ugrožen potpunom nebrigom i opstrukcijom od strane vlasti Rudog i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Tim povodom se pokretač projekta Bojan Bajić obratio javnosti apelom da svojom podrškom svi zajedno pokušamo sačuvati ovaj više nego reprezentativan projekt kojim se mogu ponositi svi Bosanci i Hercegovci, što zbog značaja koji daje siromašnoj i, uglavnom na ranije izgrađene resurse oslonjenoj, turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine, tako i zbog svijetlog primjera lične inicijative mladih ljudi u BiH uopšte, posebno u manjim, a zašto ne reći i od vlasti ignorisanim sredinama, kakvo je Rudo.

Pozivamo Vas da SVAKAKO podržite ovu peticiju, a to možete učiniti putem društvene mreže Facebook i to učlanjenjem u grupu:
“Spasimo VODENOG CIRU od neodgovorne Dodikove vlasti”
(http://www.facebook.com/group.php?gid=169458531684)

ili ukoliko niste Facebook korisnik
ispunjavanjem formulara peticije
(http://protest.ba/v2/peticija-spasimo-vodenog-ciru/)

U nastavku možete u cijelosti pročitati apel idejnog tvorca projekta “Vodeni Ćiroâ”.

“Molim sve dobre ljude da podrže ovu peticiju koju želim da uputim Evropskoj komisiji u BiH, koja je finansirala projekat “Vodeni Ćiroâ” – jedan od najljepših turističkih projekata u BiH. Dodikova vlast je opstruisala projekat od samog početka, od samog Milorada Dodika koji je na sjednici Vlade RS u maju 2007. godine održanoj u Trebinju, svojim slugama naredio gušenje projekta, rukama praveći ilustraciju u vidu zavrtanja, preko ministra Gluhakovića koji je bezobrazno uskratio obećanu finansijsku podršku projektu datu od prethodnog ministra Gaspara, do Dodikovog klona – načelnika Opštine Rudo Milka Čolakovića, koji još bezobraznije i sistematski uništava projekat.

Od oktobra 2008. godine od kako sam predao Vodenog Ćiru u nadležnost Opštini Rudo, on je ostavljen i zaboravljen na svom pristaništu, bez turista, medijske pažnje, bez čuvara i održavanja, na milost i nemilost vremenskim nepogodama i raznim slučajnim posjetiocima.

U više navrata sam pismeno upozoravao Opštinu Rudo i delegaciju Evropske komisije da brod ne smije biti bez straže, koja bi blagovremeno djelovala i preduprijedila neželjene situacije, te da ne bi bilo dobro da Vodeni Ćiro nakon što je u javnosti doživljen kao prvi bosanskohercegovački riječni turistički brod, postane i prvi bosanskohercegovački Titanik.

ZBOG TOGA ću javno ovu peticiju, sa Vašom podrškom, uputiti Evropskoj komisiji u BiH i tražiti od njih da pod hitno preduzmu mjere i ponište pravo Opštini Rudo da gazduje Vodenim Ćirom, jer će u suprotnom i sami snositi odgovornost za neželjene posljedice.

7. novembra 2009. godine, ni kriv ni dužan, Vodeni Ćiro je doživio još jednu havariju u zadnjih godinu dana. Pod silinom nabujalog Lima, a usljed kiše koja je padala 24 sata bez prestanka, došlo je do pucanja vezivnih sajli, pontonski most je slomljen, a onda se cijelo pristanište pomjerilo nizvodno, pa je tako Vodeni Ćiro završio u obližnjim topolama, sa velikom opasnošću probijanja trupa i prevrtanja. Neodgovorne Dodikove opštinske vlasti, vjerovatno želeći da potpuno unište ovaj projekat, nisu ni prstom mrdnule da na vrijeme dislociraju brod, a imali su 24 sata na raspolaganju, tako da je došlo do velike havarije, a Vodeni Ćiro se još jednom za dlaku izvukao i sada je na relativno sigurnom mjestu. Ova, do sada najopasnija havarija, nije prva, a šest mjeseci poplava je pred nama, pa se bojim da neće biti i posljednja.

HVALA na podršci.
Bojan Bajić – idejni tvorac projekta “Vodeni Ćiroâ”

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *