Pismo gradonačelnika Sarajeva povodom otvaranja Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995

Alija BehmenDrage moje sugrađanke i sugrađani,

U subotu, devetog maja, u Velikom parku bit će otvoreno spomen-obilježje djeci ubijenoj tokom opsade Sarajeva, između 1992. i 1995. godine. U Sarajevu su tokom tri duge godine, iz dana u dan na okrutan način ubijana naša djeca, budućnost našeg grada. Zato vas pozivam da devetog maja – na Dan kad se slavi pobjeda protiv fašizma – stanemo svi zajedno pred ovim obilježjem, pognemo glave i na dostojanstven način odamo počast našim najmlađim sugrađanima.

Kao građanin Sarajeva vas pozivam da na taj dan, u podne, kada čujete sirene, gdje god se zateknete i štagod radite u tom trenutku stanete na minut i na način koji smatrate prikladnim odate počast našoj ubijenoj djeci. Pozivam Vas da na taj dan, na minut, ostavite po strani međusobne razlike, mišljenja, uvjerenja i da najnevinijim od svih nevinih žrtava opsade Sarajeva odamo počast kao – ljudi.
Kao gradonačelnik, želim Vas zamoliti da nijednog trenutka ne izgubimo iz vida svrhu spomen-obilježja. Siguran sam da će građanke i građani Sarajeva i drugi širom naše zemlje tog dana pokazati onu vrstu solidarnosti i zajedništva zahvaljujući kojoj smo preživjeli te najteže dane i godine u istoriji našeg grada i zemlje.
Gradska Uprava će u narednim danima, putem medija i na druge načine obavještavati javnost o programu kojim će se otvoriti spomen obilježja našoj ubijenoj djeci. Ono što vam obećavam je da će političari i politika tog dana biti u drugom planu i da će u centru pažnje svih nas biti naša ubijena djeca, najmlađe žrtve rata i njihovi roditelji. Govorima tog dana nema mjesta u Velikom parku. Vjerujem da će u ime svih nas, u ime naše nemoći da zaštitimo svoju djecu najbolje govoriti šutnja.

Vaš Gradonačelnik,
Alija Behmen

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *