PitchWise: Festival ženske umjetnosti, peti put

Fondacija CURE po peti put predstavlja prepoznatljiv i jedinstven feministički festival u Bosni i Hercegovini – PitchWise koji će u ovom navratu biti održan od 16. do 19. septembra 2010. godine u Sarajevu.

Pitchwise No. 5
Pitchwise No. 5

Tokom originalnog PitchWise – festivala ženske umjetnosti BiH 2010. pozvani/e ste na izložbe, performanse, promocije knjiga, radionice, diskusije, koncerte i partije, prikazivanje filmova.

U 2010. godini usmjerile smo program na trenutne feminističke pokrete u zemlji i susjednim državama, a istovremeno i na globalne feminističke pokrete. Programom se posebno istražuje dobrobit žena iznutra i izvana, i još jednom PitchWise programom osiguravamo njegovanje intelektualnog, duhovnog i fizičkog zdravlja žena.

PitchWise će i ove godine ostvariti cilj – spojit će se i slaviti različitost, snaga i dostignuća žena s umjetnicama i aktivistkinjama, sa umjetničkim radovima iz različitih zemalja i gošći iz više od deset zemalja. Do sada je na jedinom festivalu ženske umjetnosti predstavljeno stotine umjetnica i aktiviskinja i stvoreno je mnoštvo umjetničkih radova – video, skulptura, instalacije, slike, performansi, proza i poezija, muzika, i drugo. Svaka je umjetnica, aktivistkinja propitkivala, transformisala, dekonstruisala društvena pitanja i odnose, identitete i stanje svoje zajednice svojim unikatnim umjetničkim iskazom. Sretne smo da se i ove godine PW publika nadograđuje na hiljade gošći koje su obogatile PW zajednicu, a koje nam se pridružuju iz različitih dijelova države, regije i svijeta kako bi učestvovale u ovom globalnom, a opet lokalnom, feminističkom događaju.

Peti PitchWise festival ženske umjetnosti počinje otvaranjem izložbe u četvrtak, 16.09.2010. godine u Galeriji Mak u Sarajevu sa početkom u 12.00 sati kada ćemo predstaviti radove mladih bosanskohercegovačkih umjetnica čiji radovi ukidaju tabue oko ženske seksualnosti – Nine Hadžić, karikature; Isidore Stamatović, kombinovana tehnika; Nađe Berberović, fotografija, Almedine Bajramović, fotografija (Izložba će biti otvorena u trajanju festivala). Na otvaranju izložbe publika će imati priliku uživati u stihovima pjesnikinje Ivone Jukić.

Početak petog PitchWise-a obilježit će i izložba “HEROINEâ” (eng. Sheroes) koja se sadrži iz prikaza pedesetak moćnih osoba i seže u prošlost i sadašnjost ženske istorije, nudeći inspirativne priče koje i danas potiču nove generacije branitelja i braniteljki ljudskih prava. Izložbu sačinjavaju predstavnice svijeta književnosti, inovacije i nauke, filma, fotografije, ekologije, mira, muzike i politike. Ovaj istraživački i produkcijski poduhvat CURE tima kreiran je za PitchWise uz inicijativu “Feminističke putujuće radionice BiH 2010â”.

Najmanje četiri tematske radionice za učesnice omogućit će osnaživanje i rast, a ono što obilježava selekciju radionica na PW 2010. jeste duhovno i fizičko zdravlje žena u svakodnevnom životu.

Trodnevna radionica „Zdravlje žena u invalidskim kolicima i žena sa invaliditetom”, koju vode Ivana Inđin, Bojan Krivokapić, Svetlana Timotić i Jelena Zdravković iz Srbije bit će fokusirana na komunikaciju i žensko zdravlje, komumunikacija sa sopstvenim tijelom. Radionica će biti realizirana u saradnji sa NVO Altruista za pomoć osobama sa umanjenim sposobnostima „SVJETLO” i Savezom paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH.

Lepa Mlađenović iz Beograda (Autonomni ženski centar, Srbija) vodit će radionicu na temu “Snažne, svoje, slobodne” i rad je fokusiran na mlade žene, a govorit će o tome kako da upoznamo svoje emocije i suprotsavimo se patrijarhatu. Cilj susreta je učenje da prepoznamo nasilje koje nam je nametnuto samo zato što smo žene, da ga imenujemo i izgovorimo, da naučimo da smo u svakom trenutku uradile za sebe najbolje što smo mogle da bi tu situaciju preživjele. Žene i djevojke ne vole nasilje, a kroz ovu radionicu se oslobađamo tereta patrijarhata kako bi birale šta želimo da osjećamo u životu.

U autogeni trening „Vođenje meditacije – Način da komuniciramo sa našim unutarnjim bićem i obogatimo svoj svakodnevni životâ”, sve zainteresovane uvest će Ševko Bajić, iz Sarajeva (BiH). Učesnice će se moći upoznati sa tehnikom potpunog opuštanja koja omogućava potpuno fizičko i mentalno opuštanje tijela, zatim vođena meditacija – tehnika vizuelizacije koja vodi oslobađanju stresa i tehnika autoanalize koja pomaže osobi da definiše energiju svojih negativnih osjećanja.

Aleksandra Nestorov iz Beograda (Srbija) će voditi trodnevnu radionicu pod nazivom “Dokumentovanje akcije – osnove snimanja, montaže i upload-a audio-video klipova na sajtove za društveno umrežavanje\'\’. Kada mediji nisu u prilici da nas prate budimo spremne da dokumentujemo i sačuvamo naš rad, a potom omogućimo i drugima da nas upoznaju. Savremena tehnologija podarila je svakoj od nas mogućnost da kreiramo sopstveni medij posredstvom interneta i prenesemo poruku na bezbroj adresa širom svijeta. Iskoristimo je kako bi postale vidljivije, dostupnije ciljnoj grupi, kako bi se povezale sa ženama širom svijeta od kojih možemo da učimo, sa kojima možemo da dijelimo informacije i znanja.

Na PitchWise festivalu ženske umjetnosti 2010. želimo naglasiti kako je 2010. godina općih izbora u BiH, te koliko je važno uključivanje žena u politički život. Na javnoj debati \'\'Osnaživanje uloge žena – 101 razlog zašto glasati za ženu\'\’ planiramo dovesti poznate i utjecajne osobe iz javnog bh. života, kako bi govorili/e zašto oni/e misle da je bitno glasati za žene na Općim izborima 2010. Mlade političarke Dragana Obrenić iz Srbije i Samra Avdić iz BiH govorit će na temu „Žene u političkom javnom životu” i iznjeti svoja iskustva i viđenja o bitnosti uključivanja žena na mjesta odlučivanja.

Program će sadržavati i tri dokumentarna filma iz fantastične producentske kompanije Women Make Movies (Žene prave filmove), o reperkama i njihovim iskustvima u muzičkoj industriji “Say My Nameâ”, o djevojčicama koje su prisiljene na genitalnu mutiliaciju i gnusno nasilje i otežan život nakon ovog zločina možete pogledati u dokumentarcu “Africa risingâ”, kao i “Women\'s Kingomâ” što je priča iz Kine o mjestu gdje vlada matrijarhat i gdje se žene ne udaju.

Ovom prilikom Nataša Lambić iz Beograda (Srbija) radit će prezentaciju na temu “Ženski video aktivizamâ”. Bit će upriličena i promocija francuskog filma \'\'Kancelarija Boga\'\’, film Clarie Simon, koji govori o problemima sa kojima se suočavaju mlade žene, kao što je problem reproduktivnog zdravlja, seksualnosti, identiteta i mnogi drugi.

Kao i ranijih godina, PW drži do promocije feminističke literature. Na petom PW festivalu, priključite nam se na promociji \'\'Šta će mi revolucija ako ne mogu da plešem\'\’ autorice Jelene čorđević, Beograd (Srbija) koja će biti propraćena jednosatnim razgovorom sa aktivistkinjom Sandrom Ljubinković iz Anti Trafficking centra Beograd na temu Briga o sebi – kako njegovati vlastito zdravlje. Sa Jelenom i Sandrom će biti mjesta za smijeh, inspiraciju, razmjenu iskustva i međusobnog podržavanja u prostoru namijenjenom samo učesnicama, a u sklopu kojeg će tokom ukupno tri sata imati prilike da se osvrnu na sopstveni aktivizam kao i na to na koji način možemo osluškivat sebe, na koji način sebe možemo da podržimo bolje, a sve kako bi ‘plesale i dok revolucija traje\’.

PitchWise nudi i promociju knjige “Postajanje ženomâ” autorke Adriane Zaharijević iz Srbije. Ženom se niti rađa, niti se njome u nekom trenutku, jednom i zauvijek, postane. Bivanje polom – što je jedan od ključeva za razumijevanje knjige Postajanje ženom – zahtjeva angažman, lični i kolektivni, koji se okončava kada i život, a u simboličkom smislu možda ni tada.

Goran Lazić će predstaviti “Emancipaciju Žena Kroz Moduâ” fotografijama i predavanjem, koji će zapravo obuhvatiti istorijski period od industrijske revolucije (kraj 18. i početak 19. vijeka), kroz 20-ti vijek do danas. Akcenat će biti na kritičnom stavu društva i njegovom ophođenju prema ženskoj modi i emancipaciji žena, koja se odražavala između ostalog i kroz promjenu odijevanja.

Mlada teoretičarka Paula Petričević iz Kotora (Crna Gora) održat će predavanje “Slatka pilula antifeminizma” o razlozima zbog kojih je feminizam u Crnoj Gori opterećen pezorativnom konotacijom, a njegova iznimno rijetka pominjanja u javnosti uglavnom su ograničena na demonstriranje suvišnosti postojanja feminizma danas ili legitimizaciju određenih stavova ili zaključaka ograđivanjem od njega. Preovlađujući stavovi prema ovom društvenom pokretu i korpusu teorijskih pravaca temelje se prvenstveno na široko distribuiranom stereotipu „baukaâ” feminizma, koji, nespretno uvezen sa evropskim standardima kojima se makar formalno približavamo, ipak ne prestaje da „kruži Evropomâ”, očito se rijetko i kratkotrajno zadržavajući na „brdovitom Balkanuâ”, osobito njegovom zapadnom dijelu.

Monodramu „Kažite mi šta da radim” autorke Nevenke čurković će izvesti mlada umjetnica Jovana Boljanić iz BiH. Govori o uticaju drugih da formiramo svoje lične stavove, a i kada ih formiramo na način na koji drugi/e žele, nađu se oni/e koji će osuditi te stavove, pa tako zbunjuju mlade ljude da odrastu izgrađujući vlastiti identitet.

U noćni program PitchWise festivala ženske umjetnosti 2010. godine u Cinemas Slogi ljubitelji/ce dobre muzike moći će se zabaviti uz zvuke Beogradske kantautorke Bojane Bulatović Bo, Djane Sense , iz Zagreba, mlade RAP kantautorice i aktivistice Lejle Merđanić Eyah iz Hrasnice, i grupe KillingJazzHardCoreBaby iz Travnika.

Po PitchWise tradiciji, svi su događaji besplatni a na radionice se treba ranije prijaviti.

Dobrodošle i dobrodošli na peti PitchWise!

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *