Plaketa i Zahvalnica Grada Sarajeva dirigentu Charlesu Ansbacheru

Plaketa i Zahvalnica Grada Sarajeva dirigentu Charlesu AnsbacheruGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen upriličio je danas u Gradskoj upravi prijem za američkog dirigenta Charlesa Ansbachera i njegovu suprugu Swanee Hunt, bivšu ambasadoricu SAD-a u Beču, dokazane prijatelje Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik je gospodinu Ansbacheru uručio Plaketu i Zahvalnicu Grada Sarajeva kao izuzetnom čovjeku i umjetniku koji je obilježio muzičku scenu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, mnogobrojnim uspješnim izvedbama sa Sarajevskom filharmonijom, stekao poštovanje muzičara i publike Sarajeva, te svojim bogatim stvaralaštvom animirao i afirmisao generacije sarajevskih muzičara.

Gradonačelnik je na prijemu zahvalio dirigentu Ansbacheru za sve što je proteklih petnaest godina uradio za Sarajevsku filharmoniju, a njegovoj supruzi, bivšoj američkoj ambasadorici u Austriji za brojne humanitarne akcije i prikupljanje muzičkih instrumenata za Sarajevsku filharmoniju i uništene škole u Sarajevu i BiH.

Gospodin Ansbacher rekao je kako je ovo za njega velika čast i priznanje, te naglasio kako Sarajevo ima odličan orkestar Sarajevske filharmonije, kojim je imao čast dirigovati u SAD-u, Italiji i Austriji i koji predstavlja pravog ambasadora Sarajeva.

Gospođa Swanee Hunt koja tokom prijema nije mogla sakriti emocije istaknula je kako su njene suze povezane sa dugom historijom rada, boravka i povezanosti sa Sarajevom. „Sarajevo je moj drugi dom.”, rekla je gospođa Hunt koja je gradonačelniku poklonila svoju knjigu Ovo nije bio naš rat: Bosanke obnavljaju mir, koju je napisala nakon razgovora sa 26 bh. žena i za koju je dobila američku nagradu PEN/New England.

Prijemu su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Igor Kamočaji i Miroslav Živanović, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tatjana Ljujić – Mijatović, inače dugogodišnja prijateljica sa gospođom Swanee Hunt, te direktor festivala „Sarajevska zima” Ibrahim Spahić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *