Planina Trebević

« Planine Sarajeva

Na 1566 metara, blizu vrha Trebevića, 1975. godine je izgrađen toranj visine 60 metara, važan telekomunikacioni čvor za Sarajevo i predajnik za nekoliko radijskih i televizijskih stanica.

Nekada je na Trebeviću bio žrtvenik, odnosno slavenski panteon bogova, pa je tako ostala i riječ - trebište (trijebiti znači čistiti i uništavati).
Nekada je na Trebeviću bio žrtvenik, odnosno slavenski panteon bogova, pa je tako ostala i riječ – trebište (trijebiti znači čistiti i uništavati).

Trebević je neodvojiv i jedan od najprepoznatljivijih dijelova grada Sarajeva. Visok 1627 metara, nadovezuje se na Jahorinu. Trebević je bio značajan turistički i rekreativni centar, koji je tokom Opsade Sarajeva potpuno uništen.

Grad Sarajevo je sa izletištem povezan asfaltnim putem, a prije Opsade Sarajeva, u funkciji je bila i poznata “Trebevićka žičara” u dužini 1700 metara, koja je vodila na Vidikovac, odakle se prostire jedan od najljepših pogleda na “najljepši grad na svijetu”. Za ponovno oživljavanje žičare postoje namjere i prijedlozi ali ne i konkretni koraci.

Zbog idealne konfiguracije terena na Trebeviću je izgrađena kombinovana staza za bob i sankanje, a za vrijeme 14. Zimskih olimpijskih igara 1984, su održana takmičenja u ovim disciplinama.

Na dijelu Trebevića zvanom Čolina kapa nalazi se Astronomska opservatorija (Zvjezdarnica), koja je izgrađena između 1969 – 1972. godine na objektu austro-ugarske tvrđave. Tu su podignute kupole promjera 3 i 4,5 metra. U manjoj kupoli je bio smješten dvostruki astrograf, a u većoj reflektor “Vaisala”. U periodu od 1975. do 1982. godine trajala je druga faza izgradnje Opservatorije, i tada je nabavljen teleskop-reflektor promjera 62 centimetara. Za njega je izgrađena nova četverospratnica sa kupolom promjera 8 metara. Astronomska opservatorija je tokom Opsade, u ljeto 1992. godine, potpuno uništena.

Trebević je i u pjesmi opjevan.

https://www.youtube.com/watch?v=FoGQN8H3L7U

« Planine Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *