Čuda izborne godine: Planirana obnova devastiranih obdaništa

djeca u igriMinistarstvo obrazovanja KS planira da obnovi deset devastiranih obdaništa i nastojaće da u budžetu za narednu godinu obezbijediti sredstva s obzirom na veliki nedostatak ustanova ovog tipa.

Broj odbaništa manji je za oko trećinu u odnosu na period prije rata. Nekad ih je bilo 53, a sada u Sarajevu radi 29, od čega devet privatnih. Najveći nedostatak predškolskih ustanova je na periferiji kantona.

“Imamo dosta problema što se tiče predškolskih ustanova. Zgrade obdaništa koje su oštećene u ratu konzervirali smo i one će biti predložene za obnovu sljedeće godine iz budžeta 2010. godine”, rekao je Sretko Žmukić, pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

On kaže da je u planu za renovinaranje deset predškolskih ustanova, ali ističe da ni sa njima neće biti zadovoljene potrebe grada.

“Zakon o predškolskom obrazovanju nas obavezuje da proširimo kapacitet za djecu, jer sadašnje stanje samo je privremeno dok ne nađemo bolje rješenje. U zakonu stoji da moramo najmlađoj generaciji osigurati sve uvjete za predškolski odgoj i obrazovanje, te uvjete za optimalan tjelesni, intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj”, kazao je Žmukić.

Po ovom pitanju posebno su ugrožene općine Trnovo i Vogošća.

“Najveći problem je u mjestima oko Sarajeva, gdje je u planu aktiviranje školskih prostora u ove svrhe”, rekao je Žmukić.

Jedno od u ratu uništenih obdaništa je i ono u Grbavičkoj ulici, za čiju rekonstrukciju je potrebno oko 1,5 miliona KM.

“Grbavička ulica također spada u prioritet za izgradnju predškolskih ustanova. Trenutno su roditelji primorani da djecu odvode u privatna obdaništa. I na Ilidži imamo isti problem – obdanište koje mora biti renovirano, a najveći problem predstavljaju prigradska naselja gdje nema obdaništa”, rekao je Žmukić.

Cijene u privatnim obdaništima više su za oko 100 KM nego u državnim. Tako je za boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama mjesečno potrebno izdvojiti oko 250 KM, a u vrtićima Javne ustanove “Djeca Sarajeva” 150 KM.

U općini Novo Sarajevo, na čijem području se nalazi objekat u Grbavičkoj, kažu da će njegova rekonstrukcija isključivo zavisiti od budžeta Kantona Sarajevo.

“Mi nemamo nikakve veze sa obdaništem osim toga što se nalazi u našoj općini. Mi ćemo pomoći koliko možemo, ali sve zavisi od Ministarstva obrazovanja i nauke KS”, rekli su ovoj općini.

Žmukić kaže da, osim obnove devastiranih objekata i održavanja onih koji rade, nema planova za izgradnju novih obdaništa.

“Moramo sačuvati ono što smo imali. Isključivo se misli na 24 objekta od kojih su neka u funkciji, a neka ne. Obdaništa koja su manje oštećena dodijeljena su nekim ambasadama, a neke smo morali ograditi i zatvoriti prilaze jer smo imali pritužbe da se okupljaju narkomani”, istakao je Žmukić.

On napominje da je donacija sve manje i da će rekonstrukcija ovih obdaništa isljučivo biti finansirana iz budžeta Ministarstva obrazovanja i nauke.

“Bilo je opcija da iznajmimo objekte, uz obavezu da ih vlasnici rekonstruišu, ali taj projekat je propao. Moramo čekati da bude prikupljen novac iz budžeta pa da počnemo sa radovima”, pojasnio je Žmukić.

piše: Almir Razić

U Bosni i Hercegovini je u toku IZBORNA GODINA, a to vam svugdje u svijetu bude cca 365 dana kada se vlast dokazuje svojim glasačima na razne načine. Jedan od tih načina je i uljepšavanje životne sredine, pa se tako u sarajevskim opštinama sve nadiglo da dokaže kako se nešto uradilo za mandata.

Nerijetko se čeka upravo posljednja godina, odnosno godina isticanja mandata pa da se zasuču rukavi i prione na posao. Zato se ovi osvrti na učestale radove i popravke i zovu ČUDA IZBORNE GODINE. Kako reče jedan stari pošteni taksista: “Dabogda nam svaka izborna bila”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *