Plin skuplji kad ga nema?

Kada sam otišla u ‘Sarajevogas’ da provjerim zbog čega mi je toliki račun, kazali su mi da je to zbog nestanka gasa

Udruženja potrošača zatražiće od “Sarajevogasa” objašnjenje zbog čega su januarski računi za gas značajno veći u odnosu na prethodni mjesec. Brojni građani dobili su račune veće za 50 do 100 KM za januar, mjesec kada nekoliko dana uopšte nije bilo snabdijevanja plinom. I dok potrošači kažu da im u “Sarajevogasu” razlog većih računa pravdaju nedavnom krizom s isporukama gasa, zvanično objašnjenje iz ovog preduzeća je povećana potrošnja ovog energenta.

Mensud Lakota, predsjednik Udruženja potrošača u BiH, ističe kako im konstantno pristižu pritužbe građana na januarske račune: “S plinom već imamo dosta problema. Ovi iz ‘BH gasa’ i ‘Sarajevogasa’ pravdaju se povećanjem energetske vrijednosti plina. Podstanica u Butilima, navodno, mjeri energetsku vrijednost plina i kada je ona povećana, cijena plina raste po kubiku za 0,8 posto. Mi onda ovima iz ‘Gasa’ postavljamo pitanje kako je moguće da cijeli mjesec bude povećana energetska vrijednost plina, ko to nama može garantovati”, kaže Lakota.

U Udruženju potrošača “Putokaz” Kantona Sarajevo kažu da im se građani stalno obraćaju sa žalbama na velike račune za plin. Sekretar ovog udruženja Meho Mujetić navodi da su građanima u “Sarajevogasu” objasnili da je razlog zbog kojeg je na januarskim računima prikazan značajno veći utrošak plina “krizni period nestanka plina”: “U cijevima je bila veća količina zraka pa je taj zrak gurao plin koji, kad prolazi kroz mjerilo, pokazuje da teče plin, a ne zrak. To je objašnjenje koje su građani pojedinačno dobivali iz ‘Sarajevogasa’. Ako je to situacija, onda ćemo morati tražiti rješenje da se građanima ne naplaćuje zrak”, rekao je Mujetić i naglasio da će od “Sarajevogasa” tražiti objašnjenje ove situacije.

Sjedište Sarajevogasa

Portparol “Sarajevogasa” Adis Salkić ističe da su veliki računi za januar posljedica utrošenog gasa i da nema govora da je u sistemu gasovoda moglo doći do miješanja plina i zraka. Objašnjava da su u januaru više od dvije sedmice temperature bile jako niske i da je trebalo više gasa za zagrijavanje: “Nemoguće je da su se gas i zrak pomiješali jer bi došlo do eksplozije. Sistem je hermetički zatvoren i nema govora o tome”, rekao je Salkić.

Adnan Đugum, asistent na Odsjeku za energetiku, procesno i okolišno inženjerstvo Mašinskog fakulteta u Sarajevu, tvrdi da je nemoguće da se greška desi u mjernim sistemima.

“Mislim da je posljedica povećana potrošnja, a ako građanima iz ‘Sarajevogasa’ kažu da postoji mogućnost da je došlo do ispuštanja zraka u vrijeme kada je plin ušao u gasovode nakon njegova nestanka, to se ne bi smjelo desiti. Kada nema plina u gasovodu, on je napunjen zrakom, postoje ventili kojima se taj zrak ispušta kada plin dolazi”, objasnio je Đugum i tvrdi da sistemi za mjerenje nisu “naivni” da bi se moglo desiti da registruju zrak umjesto plina.

Sarajka Edina Z. objašnjava kako je ovaj mjesec dobila duplo veći račun za utrošeni plin: “Ne znam kako se to moglo desiti, trošila sam manje jer kada je nestalo plina šest dana sam se grijala na struju, onda januar je bio topliji od decembra, posebno druga polovina, kada je plin došao. Kada sam otišla u ‘Sarajevogas’ da provjerim zbog čega mi je toliki račun, kazali su mi da je to zbog nestanka gasa, ali i zbog povišene cijene. Kako je to moguće kad je već u decembru cijena gasa skočila”, kaže ova sugrađanka.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Plin skuplji kad ga nema?”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.