Plivanje u nastavnom planu i program

Olimpijski bazen OtokaOlimpijski bazen Otoka je pokrenuo inicijativu o uvođenju trećeg sata tjelesnog odgoja u redovnu nastavu, čime bi se u nastavni plan i program tog predmeta moglo uvesti i plivanje.

Javno preduzeće “Olimpijski bazen Otoka” je sačinilo prijedloge Nacrta za izmjenu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju te za izmjene pedagoških standarda, koji su upućeni kantonalnim institucijama: ministarstvu kulture i sporta, ministarstvu obrazovanja i nauke, ministarstvu zdravstva i Prosvjetno-pedagoškom zavodu KS.

Uvođenje trećeg sata u nastavni plan i program, pored obrazovnog i zdravstvenog, ima i općedruštveni značaj u smislu prevencije maloljetničke delinkvencije, rečeno je danas u radu okruglog stola “Sarajevo pliva – sport, rekreacija i edukacija u službi stvaranja zdravog društva” koji je održan na Olimpijskom bazenu Otoka.

Olimpijski bazen Sarajevo, mali bazenPredavači na okruglom stolu, istaknuti sportski i zdravstveni radnici, smatraju da tjelesno vježbanje i sport imaju važnu ulogu u izgradnji i formiranju mladih ličnosti, opće kulture društva i stvaranja pozitivnog životnog stila.

“U Bosni i Hercegovini po nastavnom planu i programu osnovnog i srednjeg obrazovanja za predmet “tjelesni odgoj” su rezervisana dva sata sedmično, dok zemlje iz okruženja: Srbija, Hrvatska i Crna Gora, za ovaj predmet predviđaju tri sata, dok u Makedoniji školarci provedu na tjelesnom odgoju četiri sata.”, rečeno je.

Također je ukazano na poražavajuće rezultate prema kojima više od 80% učenika u osnovnim školama ne zna plivati kao i da većina djece završava školovanje bez sistemskog i institucionalnog učenja osnovnih plivačkih elemenata.

“U posljednje vrijeme je evidentan porast broja djece s manjim ili većim deformitetima lokomotornog sistema, posebno kičmenog stuba i stopala, i već sada po najnovijim ispitivanjima oko 70% školske djece ima manje ili veće tjelesne poremećaje. Najveći uzroci ovih deformiteta su dugo sjedenje za računarima i televizorima te nedostatak fizičke i sportske aktivnosti”, rečeno je na okruglom stolu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *