Počela transformacija kina Tesla u Art House kino Kriterion

Početak radova na Art House kinu Kriterion (Sarajevo, 5. janar 2011)
Početak radova na Art House kinu Kriterion (Sarajevo, 5. janar 2011)
Fondacija Kriterion Sarajevo javlja da je 5. januara 2011. godine započela rekonstrukcija kina Tesla i njegova transformacija u prvo Art House kino u BiH, kino Kriterion.

Finansijska sredstva za rekonsktrukciju je obezbijedio investitor iz Holandije, a prma ugovoru rekonstrukcija će trajati 60 dana, počevši od 5. januara, tako da se u prvoj polovini mjeseca marta ove godine može očekivati početak rada Kriteriona u njegovom punom kapacitet.

Fondacija Kriterion kao nosilac projekta otvaranja prvog Art House Kina Kriterion je od svoga osnivanja 2006. godine uložila velike napore na pronalaženju adekvatnog prostora i finansijskih sredstava koji bi omogućili realizaciju ideje prvog Art House kina u našoj zemlji.

U julu mjesecu 2010. godine, Kriterion je preuzeo prostor već nekoliko godina zatvorenog kina Tesla, nakon čega su uslijedile aktivnosti vezane za dobijanje dozvola neophodnih za početak rekonstrukcije prostora kina Tesla i njegove transformacije u kino Kriterion.

Tlocrt budućeg Art House kina Kriterion u Sarajevu
Tlocrt budućeg Art House kina Kriterion u Sarajevu
“Vrijednost radova je 265,000 KM. Planirano je da projekat bude realiziran slijedećim tokom: rušenje, grubi građevinski radovi, instalacije, i finiranje, i to u suradnji s nekoliko podugovarača. Iako vremenski uvjeti, prvenstveno zbog niskih temperatura, mogu predstavljati problem za realizaciju pojedinih faza projekta, u skladu sa našim tehničkim mogućnostima, mi ćemo dati sve od sebe da ispoštujemo ugovor i da posao rekonstrukcije završimo u ugovorom predviđenom roku, što znači za 60 dana.”, istakao je Amir Orman, tehnički direktor kompanije iz Sarajeva koja vrši radove.

Za ekipu iz Kriteriona i sve koji su ih podržavali je ovo jedan zaista značajan korak naprijed.

“Nadamo da će sve proći u najboljem redu i da neće biti nekih pomijerenja vezano za datum otvaranja našeg i vašeg kina Kriterion. Građevinski radovi su počeli, kraj uvoda u priču o Kriterionu u Sarajevu sada je sasvim izvjestan, i mi se radujemo svim poglavljima koje će u budućnosti, mnogim godinama koje dolaze, ispisati Kriterion i svi ljudi koji će ga prepoznati kao svog. I dok traju radovi u prostoru našeg budućeg kina, timu Kriteriona, koji je u decembru 2010. godine dobio osam novih članova, novih uposlenika, kreativnih i vrijednih studenata, do otvaranja predstoji naporan rad na pripremi programa i obezbjeđenju uspješnog rada kina u svim njegovim segmentima, tako da će za sve nas predstojeći period biti veoma uzbudljiv.”, komentariše Vildana Drljević, projekt koordinator Fondacije Kriterion.

Otvaranje prvog Art House kina Kriterion predviđeno je veoma brzo nakon završetka građevinskih radova, i to u prvoj polovini mjeseca marta 2011. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *