Počelo izdavanje elektronskih zdravstvenih kartica

Izdavanje elektronskih zdravstvenih kartica neće se naplaćivati.

Elektronska zdravstvena kartica
Elektronska zdravstvena kartica

Uvođenje elektronskih zdravstvenih kartica u zdravstveni sistem Kantona Sarajevo počelo je u srijedu, 11. septembra 2013. godine. Prvih 5.000 kartica izdato je ratnim vojnim invalidima i kategorijama građana koji nužno trebaju zdravstvenu zaštitu.

U okviru ovog pilot-projekta predviđeno je da do kraja 2013. godine ukupno bude izdato 20.000 elektronskih kartica, i to za kategorije građana koje su u stalnom liječničkom tretmanu, kao što su ratni vojni invalidi i penzioneri, dok bi se realizacija kompletnog projekta trebala okončati 2014. godine.

Prednosti primjene elektronskih kartica su višestruke a podrazumijevaju i da pacijenti više ne moraju ovjeravati knjižice, čekati u redovima. Predviđa se i povećanje efikasnost zakazivanja pregleda kod ljekara, kao i bolji prenos podataka u cjelokupnom zdravstvenom sistemu i izdavanje elektronskih recepata.

U Kantonu Sarajevo ima oko 410.000 osiguranih osoba i za sve njih će biti urađene elektronske zdravstvene kartice. Njihova distribucija će se obavljati direktno ili putem pošte za građane koji ne mogu doći da ih preuzmu u poslovnicama Zavoda. Tokom realizacije projekta u primjeni će biti paraleleni sistem korištenja starih knjižica i novih elektronskih kartica. Izdavanje elektronskih zdravstvenih kartica neće se naplaćivati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *