Počelo prečišćavanje otpadnih voda u Sarajevu

Počelo prečišćavanje otpadnih voda u Sarajevu
Počelo prečišćavanje otpadnih voda u Sarajevu
Radionica posvećena Projektu prečišćavanja otpadnih voda u Sarajevu održana je u Upravnoj zgradi postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama, čime je i zvanično otpočela implementacija ovog projekta.

Realizacija ovog izuzetno značajnog, ekološkog projekta će se odvijati uz finansijsku podršku Svjetske banke putem kreditnih sredstava odobrenih Kantonu Sarajevo u iznosu od 35 miliona dolara, te 2 miliona dolara obezbijeđenih od Vlade KS, a trajaće naredne četiri godine.

Prema riječima ministra finansija KS Muhameda Kozadre povoljna kreditna sredstva Kantonu Sarajevo odobrena su sa rokom otplate od 25 godina i uz grace period od pet godina.

“Ukupna sredstva rasporedit će se tako da će se 11 miliona dolara usmjeriti za obnovu postojeće i izgradnju nove kanalizacione mreže na području Kantona Sarajevo, dok će se ostatak sredstava utrošiti na rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje”, pojasnio je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić.

Bez izgradnje kanalizacione mreže bi bila upitna i sama rekonstrukcija postrojenja. Cilj je da se prikupe sve kanalizacione vode i sistemom kolektora dovedu do glavnog gradskog prečistača.

“Obnova postrojenja ima izuzetan ekološki značaj posebno zbog ugrožavanja rijeke Miljacke, koja je značajno opterećena otpadnim vodama, a onda i rijeke Bosne, u koju se trenutno ispuštaju ukupne otpadne vode Sarajeva. Obnovom postrojenja za prečišćavanje osigurat će se neškodljivo i nesmetano korištenje voda za sve korisnike. Na taj način direktno će se doprinijeti zaštiti zdravlja ljudi, životinjskog i biljnog svijeta u vodama kao i ukupnoj zaštiti prirodnog okruženja”, istakao je ministar Jusić.

Prihvatanjem kredita Svjetske banke od strane Skupštine KS, te obezbjeđenjem grant sredstava od 10,5 miliona eura iz IPA fonda za 2010. godinu osigurana je većina sredstava za potpuno finansijsko pokrivanje obnove postrojenja, dok će se nedostajućih pet miliona eura obezbijediti tokom realizacije projekta.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, u saradnji sa KJKP „Vodovod i kanalizacija”, već je pripremilo prioritetne projekte rekonstrukcije kanalizacione mreže za gotovo sve općine, a za koje vrlo brzo može otpočeti predviđeni postupak nabavki.

Šef ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Marco Mantovanelli potvrdio je kako se paralelno sa stručnim konsultantima Banke radi i na analizi i doradi već raspoložive projektne dokumentacije za rekonstrukciju prečistača.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *