Počelo rješavanje problema pasa lutalica u Sarajevu

Prema podacima britanskog udruženja za zaštitu životinja Dogs Trust, na sarajevskim ulicama se nalazi 11.168 pasa lutalica.

Dogs Trust od danas započinje petogodišnji projekt s ciljem iznalaženja održivog rješenja problema s psima-lutalicama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

‘Problem pasa lutalica jeste veliki ali nije nerješiv. Ovo će biti borba za njegovo rješavanje na svim frontovima i mi to ne možemo sami uraditi. Potrebna nam je puna kooperativnost svih nivoa vlasti, nevladinih organizacija, veterinarskih stanica i svih ostalih partnera. Samo zajedno možemo implementirati Zakon o zaštiti životinja i doći do zadovoljavajućih rezultata.’, kaže Anel Bećirović, menadžer projekta Dogs Trusta u BiH.

Dogs Trust je jedna od najstarijih svjetskih organizacija za brigu o psima. Osnovana je prije 120 godina u trenutku kada se Velika Britanija borila s hiljadama pasa lutalica. Od tada su, osim u Velikoj Britaniji, svojim projektima zbrinuli stotine hiljada pasa na Malti, u Irskoj, u Rumuniji.

Dogs Trust za osnovni način rješavanja problema drći: sterilizaciju, čipiranje, udomljavanje zdravih pasa, podizanje svijesti o psima kao najboljem čovjekovom prijatelju, a ne jednokratnom poklonu koji se možemo riješiti kada nam više nije interesantan.

Glavni izvor pojave pasa lutalica su neodgovorni vlasnici koji ih ostavljaju na ulicama. Azili nisu rješenje problema. Niti mnogo bogatije zemlje od Bosne i Hercegovine ne mogu sebi priuštiti dovoljan broj azila gdje bi psi bili smješteni na human način.

Dogs Trustu će preko raznih edukativnih programa i radionica za djecu i odrasle pokušati uticati na svijest o dobrobiti pasa: ‘Psi nisu na ulicama zato što tako hoće već zato što smo mi bili neodgovorni. Cijenimo jedinstvenu vezu između ljudi i pasa. Međunarodne granice su irelevantne kada je u pitanju blagostanje pasa.’, saopštila je Clarissa Baldwin, direktorica Dogs Trusta.

Dogs Trust je sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu potpisao Sporazum koji predviđa obnovu Klinike za sterilizaciju kao i obuku kadrova za najnovije metode sterilizacije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *