Počelo testiranje prvačića

Niko ne smije djeci oduzeti pravo na obrazovanje. Ukoliko roditelji ne upišu dijete predviđena je mandatna kazna od 500 maraka, a u slučaju da nastave odbijati upis moguće je oduzimanje prava na starateljstvo

prvačići
prvačići
U Sarajevu je počelo testiranje djevojčica i dječaka za upis u prvi razred osnovnih škola. Ove godine se očekuje upis oko četiri hiljade prvačića.

Testiranje je počelo jer je zakonom predviđeno da se ono provodi tokom aprila za djecu koja su napunila punih pet i po godina, do 1. marta. Djeca će 1. septembra, kada počinje školska godina, imati između šest i sedam godina.

Testiranja koja se provode nisu ispiti i provjere da li djeca znaju računati i pisati. Učitelji imaju zadatak da ih to nauče. Ovdje se samo provjerava da li su djeca spremna za početak škole.

Dosadašnja iskustva pokazuju da će tri četvrtine djece biti upisano u prvom upisnom roku, dok će tokom drugog, augustovskog roka, biti upisan ostatak.

Zbog priprema je bolje da roditelji djecu upišu u školu u aprilu, tokom prvog upisnog roka. Osnovni dokumenti koji su im potrebni za upis su rodni list djeteta i ljekarsko uvjerenje. Pored toga, od ove godine roditelji su obavezni dostaviti i uvjerenje o završenom predškolskom obrazovanju.

Zakonom je za sve roditelje koji ne upišu dijete u prvi razred predviđena i sankcija. Niko ne smije djeci oduzeti pravo na obrazovanje. Ukoliko roditelji ne upišu dijete predviđena je mandatna kazna od 500 maraka, a u slučaju da nastave odbijati upis onda rezultat može biti i oduzimanje prava na starateljstvo. U Kantonu Sarajevo dosad nije bilo takvih slučajeva, čak nije izrečena nijedna mandatnu kaznu što govori da je upis djece u školu stopostotan, a roditelji savjesno ispunjavaju svoje obaveze.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *