Počinje suđenje za zločine u Tarčinu i Pazariću

Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Mustafa Đelilović i drugi zakazan je za sutra.

Sud BiH
Sud BiH
Sud BiH potvrdio je 12. januara optužnicu u predmetu Mustafa Đelilović i drugi koja optužene Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica ih tereti da su od maja 1992. do januara 1996. godine, svjesno i voljno učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su planiranjem, naređivanjem, počinjenjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u objektima Silos u Tarčinu, Osnovnoj školi „9.maj” u Pazariću i u magacinu kasarne Krupa u Zoviku.

Kako se u optužnici navodi, Mustafa Đelilović bio je predsjednik Skupštine opštine Hadžići i u svojstvu predsjednika Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Fadil Čović u svojstvu načelnika Policije Hadžići i ujedno člana Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Mirsad Šabić u svojstvu aktivnog policajca u Hadžićima i u svojstvu komandira Policijske stanice Pazarić, Nezir Kazić u svojstvu komandanta 9. Brdske brigade Armije RBiH, Bećir Hujić u svojstvu upravnika i zamjenika upravnika logora Silos, Halid Čović u svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora, te u svojstvu upravnika logora Silos, Šerif Mešanović u svojstvu jednog od zamjenika upravnika Silosa te u svojstvu upravnika logora u magacinu u kasarni Krupa u Zoviku i u svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora Silos, a Nermin Kalember u svojstvu stražara u logoru Silos.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *