Podignuta optužnica protiv Bičakčića i Brankovića

Branković & BičakčićKantonalno Tužilaštvo podiglo je jutros optužnicu protiv Edhema Bičakčića i Nedžada Brankovića i uputilo je na potvrđivanje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Radi se o nelegalnoj kupovini stana za premijera Federacije BiH N. Brankovića o čemu je Federalna televizija u prethodnom periodu podrobno informirala javnost. Optužnica je upućena Kantonalnom sudu u Sarajevu na ruke Jasenku Ružiću koji je potvrdio da će se tokom naredne sedmice izjasniti o navodima optužnice.

U optužnici stoji da su po prethodnom dogovoru Edhem Bičakćić obavljajući dužnost premijera Vlade FBiH i Branković Nedžad obavljajući dužnost direktora Energoinvesta, kao odgovorne osobe u institucijama Federacije BiH iskoristili svoja ovlaštenja i pribavili protupravnu imovinsku korist.

Naime, Branković je kao direktor Energoinvesta sebi dodijelio stan, kupila ga tadašnja Vlada Federacije BiH zajedno s Energoinvestom za oko 300.000 maraka budžetskog novca, a Branković ga na kraju otkupio certifikatiam za svega 920 maraka. Inače, bivša vlasnica Nada Pečar taj stan je također otkupila certifikatima.

Optužnicom se traži blokada imovine dok Sud ne donese presuda. Bit će pozvani i mnogi svjedoci, Hajra Balorada, vlasnica stana u kojem je Branković boravio prije spomenutog i za koji je takođe trošen nelegalno stečeni novac, zatim Azra Alkalaj-Gradinčić, koja je u ime Vlade Federacije BiH virmanskim nalozima isplaćivala novac, Jusuf Zahiragić i drugi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *