Podignuta optužnica protiv Saše Baričanina

Baričanin je optužen i za prisilno odviđenje jedne ženske osobe, koju je držao zatočenu u jednom stanu više dana i više puta silovao

Saša Baričanin

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv Saše Baričanina (1969) koji se tereti za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv državljanina BiH, Saše Baričanina, rođenog 19. marta 1969. godine u Sarajevu, nastanjenog na Palama. Optuženi se tereti da je 13. jula 1992. godine, zajedno Veselinom Vlahovićem zvanim “Batko”, došao u kuću porodice Balvanović, u sarajevskom naselju Grbavica, odakle su prislino odveli troje članova te porodice, te ih nakon toga na neutvrđenoj lokaciji lišili života.

Tijela troje članova porodice Balvanović kasnije su pronađena i ekshumirana, te je utvrđeno da su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Baričanin je optužen i za prisilno odviđenje jedne ženske osobe, koju je držao zatočenu u jednom stanu više dana, gdje je žrtvu više puta silovao te omogućio još jednoj osobi da izvrši silovanje, sve dok žrtva nije uspjela pobjeći.

Baričanin se tereti da je počinio ubistvo, silovanje upotrebom sile ili prijetnje izravnim napadom na život i tijelo, nečovječna postupanja u namjeri nanošenja teških fizičkih i psihičkih povreda, odvođenje u ropstvo i pljačku imovine, čime je počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Optuženi Saša Baričanin se nalazi u pritvoru.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.