Podignuta optužnica protiv Veselina Vlahovića Batka

Kao pripadnik paravojnih formacija, vršio progon i ratne zločine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, te počinio ubistva, odvođenja u ropstvo, silovanja, protivzakonita zatvaranja i hapšenja…

Veselin Vlahović Batko

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Veselina Vlahovića Batka, koji se tereti za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca tokom 1992. i 1993. godine.

Optuženi se tereti da je, kao pripadnik paravojnih formacija, vršio progon i ratne zločine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, te počinio ubistva, odvođenja u ropstvo, silovanja, protivzakonita zatvaranja i hapšenja, fizička i psihička zlostavljanja, pljačkanja imovine, te odvođenje civila u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica protiv Vlahovića sadrži 56 tačaka i jedna je od najopsežnijih optužnica za ratne zločine Tužilaštva BiH. U njoj su opisani neki od najsurovijih ratnih zločina počinjenih nad civilima u proteklom ratu, među kojima su mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubistva počinjena u prisustvu članova porodica žrtava.

U dokaznom postupku Tužilaštvo BiH predložiće saslušanje više od 100 svjedoka, te predstaviti više od 300 dokaznih materijala, koji se odnose na izjave svjedoka i žrtava, rezultate obavljenih ekshumacija i obdukcija, te druge dokazne materijale, kojima će dokazivati krivicu optuženog.

Vlahović je nakon višegodišnjeg bijega, na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH, izručen pravosuđu BiH iz Španije, 26. augusta 2010. godine, i nalazi se u pritvoru.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *