Categories
Sarajevske novosti

Podignuta optužnica protiv Veselina Vlahovića Batka

Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Veselina Vlahovića Batka, koji se tereti za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca tokom 1992. i 1993. godine.

Optuženi se tereti da je, kao pripadnik paravojnih formacija, vršio progon i ratne zločine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, te počinio ubistva, odvođenja u ropstvo, silovanja, protivzakonita zatvaranja i hapšenja, fizička i psihička zlostavljanja, pljačkanja imovine, te odvođenje civila u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Optužnica protiv Vlahovića sadrži 56 tačaka i jedna je od najopsežnijih optužnica za ratne zločine Tužilaštva BiH. U njoj su opisani neki od najsurovijih ratnih zločina počinjenih nad civilima u proteklom ratu, među kojima su mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubistva počinjena u prisustvu članova porodica žrtava.

U dokaznom postupku Tužilaštvo BiH predložiće saslušanje više od 100 svjedoka, te predstaviti više od 300 dokaznih materijala, koji se odnose na izjave svjedoka i žrtava, rezultate obavljenih ekshumacija i obdukcija, te druge dokazne materijale, kojima će dokazivati krivicu optuženog.

Vlahović je nakon višegodišnjeg bijega, na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH, izručen pravosuđu BiH iz Španije, 26. augusta 2010. godine, i nalazi se u pritvoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *