Podrška borbi protiv softverskog piratstva u Bosni i Hercegovini

BSAMeđunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera, vodeća organizacija posvećena promoviranju sigurnog i legalnog online okruženja, je podržala nedavnu akciju Agencije za istrage i zaštitu, koja je sprovedena na području Hercegovine, a s ciljem zaustavljanja ilegalne proizvodnje, distribucije i prodaje nosača slike i zvuka u BiH.

BSA u BiH sarađuje već duže vrijeme sa svim relevantnim institucijama u BiH, te agencijama koje su zadužene za provođenje zakona i zajedno sa svojim članovima implementira efektne kampanje o značaju zaštite intelektualne svojine. Zaštita od piratstva je posebno značajna za softverske kompanije ali i za ekonomski razvoj cjelokupne zemlje.

“Nedavna akcija u Hercegovini je veoma ohrabrujuća za industrije koje su najčešče na meti piratstva i sigurno predstavlja pozitivan znak da se piratstvo više neće tolerisati u BiH. U prilog ovome idu i navodi iz Tužiteljstva BiH, po čijem nalogu su pripadnici SIPA-e izvršili pretres u tri grada na ukupno 12 lokacija i pronašli veliki broj nosača slike i zvuka, te opreme za njihovu proizvodnju. Mi ćemo i dalje pratiti nastavak aktivnosti vezane za borbu protiv piratstva i učiniti sve da se zaštite prava intelektualne svojine naših članova od počinioca krivičnih djela koji će se identificirati po završetku akcije pripadnika SIPA-e,” rekao je Džemil Sabrihafizović, pravni zastupnik i glasnogovornik BSA u BiH.

Ova vodeća svjetska organizacija svojim djelovanjem u Bosni i Hercegovini potpomaže borbu protiv softverskog piratstva i redovnim „mistery shopping” posjetama u cijeloj zemlji, s ciljem zaštite potrošača prilikom kupovine računara ali i kompanija koje se bave prodajom softvera, kako bi čitav proces bio u skladu sa važećim zakonodavstvom u BiH.

“Zadovoljstvo mi je reći da je suradnja BSA sa releventnim agencijama koje se bave istragom i zaštitom veoma dobra. Nedavno smo imali priliku da predamo osam krivičnih prijava protiv kompanija koje se bave prodajom računara, a koje instaliraju nelicencirani softver na nove računare i već imamo nekoliko novih slučajeva za koje će krivične prijave biti podnesene sljedećeg mjeseca. Spremni smo pružiti svu podršku agencijama koje su zadužene za provođenje zakona kako bi im pomogli u borbi protiv piratstva u BiH,” naglasio je Sabrihafizović.

Efikasna borba protiv softverskog piratstva je obaveza svake zemlje, a posebno onih koje namjeravaju razviti specifične i profitabilne industrije kao što je informaciona tehnologija. Trenutne akcije SIPA-e predstavljaju veliki korak naprijed u davanju jasnog signala da je i Bosna i Hercegovina spremna da se pridruži borbi protiv piratstva u svim segmentima društva što je važan uslov za pristupanje međunarodnim organizacijama, direktnim stranim investicijama i kreiranju novih radnih mjesta.

BSA – Međunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance je vodeća organizacija posvećena promoviranju sigurnog i legalnog online okruženja. BSA je glas svjetske industrije komercijalnog softvera i njezinih partnera – proizvođača hardvera, pred nacionalnim vladama i na međunarodnom tržištu. Članovi BSA predstavljaju jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu. Programi BSA podupiru tehnološke inovacije putem inicijativa usmjerenih na edukaciju i zagovaranje politike kojom se promiče zaštita autorskog prava, kibernetička sigurnost, trgovina i e-poslovanje. Članovi BSA su: Adobe, Altium, Apple, Autodesk Inc., Bentley Systems, CNC, Corel, CyberLink, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, Embarcadero, Famatech, Microsoft, Mindjet, Quark, Siemens, Symantec, Tekla, Tele Atlas, and The MathWorks.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *