Podrška drugom Queer Sarajevo Festivalu

Queer Sarajevo FestivalNevladina organizacija “Gariwo” i Fondacija “Imam petlju Gariwo” i ove godine podržavaju drugi po redu Queer Festival u Sarajevu, s nadom da će ovaj festival građankama/ima našeg grada i države ostati u sjećanju po umjetničkom i kulturnom sadržaju kojeg nudi, a ne po ksenofobičnim ispadima određenih grupa građana koji, u strahu od drugog i drugačijeg, danas, u 21. stoljeću spremno iskazuju netrpeljivost, a nerijetko i nasilje, ubijeđeni da tako „brane” bosanskohercegovačko društvo.

Upravo bosanskohercegovačko društvo ima šansu osvijestiti se, a s obzirom na nedavnu prošlost koju su začinile upravo podjele, netrpeljivosti i stradanja, pa na osnovu te zajedničke prošlosti i podijeljene tragedije graditi temelje društva koje će svim svojim pojedinkama/cima omogućiti punu građansku slobodu.

Da podsjetimo, Zakon o ravnopravnosti spolova BiH, donesen 2003. godine tretira diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije. U članu 2. ovog Zakona navodi se: “Puna ravnopravnost polova garantira se u svim sferama društva, a naročito u oblastima obrazovanja, ekonomiji, zapošljavanju i radu, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, sportu, kulturi, javnom životu i medijima…. Diskriminacija na osnovu spola i spolne orijentacije zabranjena je.”

Stoga, NVO “Gariwo” i Fondacija “Imam petlju Gariwo” daju svoju podršku “Queer Festivalu”, jer i na ovaj način želimo dati svoj doprinos jačanju bosanskohercegovačkog društva kao demokratskog društva, u kojem će važiti vladavina prava i biti poštovane slobode svih njegovih građana i građanki.

Takvom društvu se nadamo, za takvo društvo se zalažemo i držimo palčeve organizatoricama/ma festivala da ustraju na svom putu. Želimo im puno sjajnih festivala, a na njima sadržaja bosanskohercegovačkih umjetnica/ka, zbog kojih će nas slaviti svijet.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *