Podrška Grada za Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH

Podrška Grada za Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiHBiblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH je osnovana prije 37 godina, a od 1995. godine djeluje kao javna ustanova u oblasti kulture od državnog značaja.

Biblioteka je jedinstvena institucija ove vrste u BiH koja slijepim i slabovidnim licima, njima dostupnim tehnikama, obezbjeđuje i pozajmljuje bibliotečku građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu.

Biblioteka raspolaže knjižnim fondom od 14.266 bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe – na Brajevom pismu, audio (kasete) i digitalnoj tehnici (CD) svih književnih žanrova, koje trenutno koristi 1.158 slijepih i slabovidnih lica svih uzrasta. Knjige im se dostavljaju poštom, a čitaoci iz grada Sarajeva knjige preuzimaju neposredno u Biblioteci, dok se starim, bolesnim i samcima knjige dostavljaju bibliobusom na kućne adrese. Sve usluge Biblioteke u pogledu korištenja knjiga i časopisa su besplatne.

“Za potrebe Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH Grad Sarajevo je u Nacrtu Budžeta za 2010. godinu predvidio 20.000 KM i garantujem da ćemo ubuduće redovno finansijski pomagati ovu instituciju. Zaista sam impresioniran rezultatima koje Biblioteka godinama postiže s obzirom na njenu tehničku opremljenost, raspoloženje uposlenih ali i činjenicu da nema samo svoje korisnike iz Sarajeva i BiH, već iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, te naša izbjegla i raseljena lica koji žive širom svijeta.”, rekao je gradonačelnik Alija Behmen koji je sa saradnicima posjetio ovu biblioteku.

Ovom prilikom gradonačelnik je apelovao na Općine da pomognu rad ove ustanove, a ujedno se zahvalio glumici Vedrani Seksan, koja svakodnevno već pet godina (bez naknade) čita knjige korisnicima ove ustanove.

“Prije deset dana naša kuća je uputila svim nivoima vlasti molbu da nas posjete. Želim istači da je gradonačelnik Behmen svojom današnjom posjetom i podrškom to prvi učinio”, zahvalio se direktor biblioteke Sakib Pleh.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *